24. maj 2018.24. maj 2018.
DOBRA SEZONA
MAČVA SEZONU OKONČALA NA 12. MESTU

DOBRA SEZONA

Superligaški ciljevi, zacrtani pred start su ostvareni, u Kupu prevaziđeni, ostaje žal za revanšom polufinala
Čekao je Šabac 65 godina da ponovo “Mačva” zaigra najviši rang domaćeg fudbala, a najvažnije je da će i naredne sezone, naši najkvalitetniji timovi gostovati u Šapcu. Verovatno bi većina navijača, pre starta prvenstva prihvatila i 14. poziciju na kraju, a ime ovdašeg kluba stoji pored rednog broja 12. Iako je bilo stidljivih najava borbe za plej of, naročito posle dobrog starta, ipak je opstanak bio realan, dostižan cilj.
Ma kako uspešna sezona bila, uvek ostaje neki žal kada se završi. Bilo je utakmica kada su “crveno-crni” gubili bodove od slabijih ekipa i to u Šapcu. Tri boda je odneo “Rad”, bod novi drugoligaš “Javor”, ali su Šapčani slavili tamo gde je malo ko očekivao. Osvojeni su bodovi protiv “Voždovca” u Beogradu, gde su gubili i najveći timovi, “građevinarima” je revanš stigao na Banjici. Vredi napomenuti i trijumfe u Šapcu protiv objektivno kvalitetnijih ekipa, subotičkog “Spartaka” i “Napretka”. Niš je tri boda osvojio bukvalno u poslednjoj sekundi, teško će neko zaboraviti prvenstvena gostovanja večitih rivala. Možda bi i učinak bodovno bio bolji da nije bilo sumnjivog penala za Partizan u finišu ili da je iskorišćena velika prilika u poslednjim sekundama poluvremena protiv Zvezde, pri rezultatu 0:0, no najvažnije je da nije bilo većih posledica tih poraza. Drama oko opstanka je izbegnuta na vreme, tako da je prvenstvo mirno privedeno kraju.
Kup je prevazišao očekivanja, ali ostavio i veliki žal. Zaslužena eliminacija “Crvene Zvezde” će ući u istoriju šabačkog fudbala, no baš to polufinale, prvo posle 29 godine donelo je i žal jer ostaje utisak da se “Mačva” olako predala u Lučanima, pretrpela težak poraz, a možda se moglo i do finala.
Na kraju je poznato, Zvezda je šampion i očekuju je kvalifikacije za Ligu šampiona. “Partizan” i niški “Radnički” će u kvalifikacije za Ligu Evrope, a ako su “crno-beli” sinoć osvojili Kup, pridružiće im se “Spartak”, a ako su Lučani iznenadili, oni će ponovo na evro scenu. Sledi pauza, ali ne duga, već krajem jula ili početkom avgusta startuje novi šampionat. Sistem ostaje isti, ali će naredne sezone i 14-plasirani tim strepeti za opstanak jer ga čeka baraž duel sa jednim prvoligašem. U prvenstvu koje sledi, u Ligi neće biti “Borca” i “Javora”, a zameniće ih, već je poznato “Proleter” (Novi Sad) i veoma blizu je i vranjansko “Dinamo”.
GLEDIŠTE
STATISTIKE
U 37 odigranih utakmica, “Mačva” je ostvarila 11 pobeda, osam remija i pretrpela 18 poraza. Igrači šabačke ekipe su postigli 38, a primili 52 gola. Najefikasniji bio je Matić sa 11 pogodaka, a u listu strelaca su se upisivali još: Gavrić (5), Milinković, Lazarević, Adamović (po 4), Gemović (3), Jovanović (2), Arsenijević i Ristivojević (po 1). Golove je postizao i Protić. Pejović i Matić su najviše puta započinjali meč. Vladisavljević je 13 puta dobijao priliku sa klupe, dok su Adamović i Gemović najčešće igru napuštali pre kraja
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa