31. mart 2011.31. mar 2011.
U VOĆNjAKU:

PREVENTIVNA ZAŠTITA

Prolećno prskanje svih voćnih vrsta je neophodno, jer mnogi štetni organizmi pojavljuju se na početku vegatacije pričinjavajući štete.
Posebna pažnja mora se obratiti na plamenjaču, fuzikladijum, sušenje, šupljikavost i kovrdžavost lišća, moniliju ili trulež plodova, kao i na prezimljujuće oblike štetnih insekata. Naročito se preporučuje premazivanje rak rana i kolonija krvavih vaši jačim koncentracijama bakarnih preparata i mineralnih ulja, ističe diplomirani inženjer zaštite bilja iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac Jasmina Jocković.
Kovrdžavost lišća jedno je od najopasnijih oboljenja breskve. Simptomi oboljenja su kovrdžavost i deformisani listovi, zeleno ““žute, ili crveno ““ ljubičaste boje, koji nakon zaraze opadaju. Voćka može ponovo da olista u toku juna i jula meseca, što je dodatno iscrpljuje i utiče na manju rodnost sledeće godine. Toplo i kišno proleće takođe podstiče infekciju. Prvo prskanje preporučuje se u fazi mirovanja vegetacije, a drugo kada se pojave zelene tačkice na lisnim pupoljcima preparatom Delan u koncentraciji 0,075%. Sledeće prskanje treba ponoviti za pet do sedam dana istim preparatom. Prolećnim prskanjem jabuke suzbijaju se mnogi paraziti. Preventivnim prskanjima na bazi bakra sprečava se pojava čađave krastavosti i pepelnice jabuke. I druge jabučaste voćne vrste kao što su kruška i dunja treba zaštititi na sličan način.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa