17. maj 2018.17. maj 2018.
Pozitivne navike  od malih nogu
ZDRAVLjE ZUBA KOD DECE

Pozitivne navike od malih nogu

Prva poseta zubaru treba da bude već u prvoj godini deteta. “Pravilna higijena i ishrana su veoma bitni, kao i pozitivne navike odlaska kod stomatologa. Deca treba da jedu čvrstu hranu, da grizu jabuku, voće, što manje da jedu kašastu hranu da bi im se razvila vilica”, kaže prim. dr Zorica Božić, specijalista preventivne i dečje stomatologije
Od 14. do 20. maja u Srbiji se obeležava 18. “Nedelja zdravlja usta i zuba” pod sloganom “Zdravi zubi u zdravoj porodici”. Cilj kampanje je da se skrene pažnja na značaj oralnog zdravlja. Fokus je na deci i očuvanju zdravlja njihovih zuba, tako što će na vreme usvojiti dobre navike.
Prim. dr Zorica Božić, specijalista prevntivne i dečje stomatologije kaže da briga o zdravlju zuba deteta treba da krene od majke i to dok je još trudna. Upravo zbog toga su se stomatolozi i izborili da trudnice i porodilje imaju pravo na besplatnu stomatološku zaštitu.
-Značajno je da žena ode na porođaj sa zdravim zubima. Ustaljeno je mišljenje da svaka trudnoća odnosi neki zub. Ta teorija je besmislena i nema naučnu potporu. Da bi se izvukao kalcijum iz zuba treba da se izvuče i iz svih kostiju. Zubi u trudnoći stradaju zato što trudnice češće jedu i treba češće da peru zube, objašnjava naša sagovornica.
Prva poseta zubaru treba da bude već u prvoj godini deteta. Iako većina dece tada ima zdrave zube, ima i onih kojima već tada počnu da se kvare. Dr Božić navodi da su mlečni zubi specifični, dosta mekši i da je zato jako važna pravilna ishrana.
-Detetu ne treba uveče davati da pije zaslađeno mleko, sa keksom ili čokoladnim dodacima, kao ni čaj ni sokove. To dovodi do pojave cirkularnog karijesa, odnosno karijesa ranog doba. Bitno je da se detetu pravilno četkaju zubi, obavezno pre spavanja. Posle toga može da pije mleko bez dodataka. Razlaganjem šećera stvaraju se kiseline koje su veoma agresivne, pogotovu za mlečne zube.
Naša sagovornica ističe da je dojenje dobro, prvo zbog toga što je majčino mleko zdravo, a zatim i zato što se na taj način razvijaju mišići vilice i lica. Ipak, upozorava da ni sa tim ne treba preterivati jer ima majki koje puste da dete sisa celu noć, a i da česti podoji mogu dovesti do karijesa.
Često je mišljenje i da je za zdravlje zuba najodgovornija genetika. Dr Božić kaže da se radi o predrasudi i da je ona najbolji primer toga, jer iako su joj roditelji ostali bez zuba, ona ih ima sve.
-Pravilna higijena i ishrana su veoma bitni, kao i pozitivne navike odlaska kod stomatologa. Dobre, kao i loše, navike se usvajaju u porodici. Na roditeljima je odgovornost da vode računa o tome šta će deci dati da jedu.
Deca ne treba dugo da jedu kašastu hranu. Zbog ove greške sve češće se dešava da se vilica kod dece ne razvije dovoljno.
-Deca treba da jedu čvrstu hranu, da grizu jabuku, voće, što manje da jedu kašastu hranu da bi im se razvila vilica. Sve češće ima dece sa svim zdravim zubima, ali prvi stalni kutnjaci niknu ispod mlečnih kutnjaka i mora da se izvadi zdrav zub da bi šestica imala gde da se smesti, jer se vilica nije pravilno razvila, kaže naša sagovornica.
Iako nas reklame uveravaju u suprotno, žvaka ne može da zameni pranje zuba. Zorica Božić smatra da žvaka ima smisla samo kod smanjenog lučenja pljuvačke. Takođe, ističe da su upravo žvake, uz lizalice i bombone, najpogubniji slatkiši po zdravlje zuba.
-Žvake, lizalice i bombone ničemu ne služe. Samo stvaraju osećaj slatkog u ustima. Naravno da dete treba da jede nešto slatko, ali nešto od čega ima koristi ceo organizam. Bolje da pojede kolač, sladoled ili čokoladu.
Za prevazilaženje straha od zubara takođe je važan stav roditelja, ali pre svega to da se dete odvede kod stomatologa pre nego što nastane neki veći problem koji bi zahtevao komplikovaniju intervenciju. Nije dobro da roditelji na decu prenose svoj strah od zubara.
Dr Božić kaže da većina dece usvoji savete stomatologa i da su prijemčiviji od roditelja za prihvatanje pozitivnih navika.
Implanti i fiksni radovi nikako ne bi trebali da se rade pre 25. godine kada se vilica potpuno razvije. Naša sagovornica navodi da sve što se uradi ranije biće kratkog veka jer vilica i dalje raste.
Fiksne proteze
pomodarstvo
Poslednjih godina, pogotovu među tinejdžerima, mnogo je dece sa fiksnim protezama za ispravljanje zuba. Ovo kao da je postala neka vrsta mode. Dr Božić je protiv ovoga i ističe da se gotovo svaki problem može ispraviti i mobilnom protezom.
-Ove proteze pre svega nisu za rani uzrast. Bile su namenjene za nošenje samo kod teških anomalija. Međutim, izgleda da je roditeljima lakše da daju pare, detetu zakače protezu i oni više ne moraju da razmišljaju o tome da li je dete nosi ili ne. To im je jednostavnije nego da detetu budu autoritet i objasne da treba i zbog čega da nosi mobilni aparat na zubima. Niko ne pominje da te fiksne proteze mogu ostaviti i negativne posledice, kaže dr Zorica Božić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa