31. maj 2018.31. maj 2018.
Buđenje prijateljstva
PREDSTAVNICI ŠTAJERSKE U POSETI ŠAPCU

Buđenje prijateljstva

“Razlog našeg dolaska je upoznavanje sa projektima koje Šabac ima, jer smo shvatili da je to jedan inovativan grada, sa kvalitetnim projektima u raznim oblastima. Zahvaljujući tim projektima moguće je ostvarivanje saradnje u oblastima obrazovanja, privrede”
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je u subotu prijem u Gradskoj kući za predstavnike Vlade austrijske pokrajine Štajerske. Delegaciju koja je posetila Šabac činili su Stefan Borger, šef Odeljenja za evropske poslove i međunarodne odnose u Vladi Štajerske i njegovi saradnici Klaus Fišer i Maria Pichlabuer.
Prema rečima gradonačelnika Šapca gostima iz Štajerske su predstavljeni privredni potencijali grada Šapca, pri čemu je akcenat stavljen na Industrijsku zonu, Projekat Savapark i Projekat Inovacinog centra u Šapcu.
-Danas smo otvorili nekoliko dobrih tema, ali smo se posebno fokusirali na oblasti privrede, obrazovanja i ekologije. Govorili smo o našoj Industrijskoj zoni, kao jednoj od najboljih u zemlji, o Savaparku i mogućnostima da nađemo i evropske partnere koji bi učestvovali u finansiranju ovog projekta. Novina koju smo predstavili prijateljima iz Štajerske je šabački Inovacioni centar, nova ideja koju razvijamo i za koju su nam veoma važne ideje koje možemo dobiti od njih. Ideja je da probudimo prijateljstvo, ali i da pokrenemo konkretne aktivnosti, kao što bi bila razmena iskustava iz škola, razmena učenika i nastavnika, rekao je gradonačelnik.
On je istakao da su tokom prvog dana posete gosti iz Austrije imali priliku da se upoznaju sa radom Škole primenjenih umetnosti i Poljoprivredne škole u Šapcu, a da su drugog dana posetili Ekonomsko trgovinsku školu, kako bi sa direkotrima ovih obrazvnih ustanova razgovarali o mogućnostima za saradnju.
Stefan Borger, šef Odeljenja za evropske poslove i međunarodne odnose u Vladi Štajerske, rekao je da su veoma zadovoljnim svim što su videli u Šapcu i da se otvoreni i raspoloženi za saradnju.
-Naša komunikacija sa Gradskom upravom Šapca traje više od godinu i po dana. Razlog našeg dolaska je upoznavanje sa projektima koje Šabac ima, jer smo shvatili da je to je jedan inovativan grada, sa kvalitetnim projektima u raznim oblastima. Zahvaljujći tim projektima moguće je ostvarivanje saradnje u oblastima obrazovanja, privrede i drugog. Mi u Štajerskoj Grad Šabac vidimo kao prvi korak u budućoj saradnji sa Srbijom uopšte. Šabac je grad koji će biti početna tačka za saradnju naših oblasti, rekao je Stefan Borger.
Nakon prijema u Gradskoj kući, predstavnici Grada Šapca i Vlade Štajerske posadili su tri drveta prijateljstva u parku u Masarikovoj ulici.
Zatim je delagacija Vlade Štajerske posetila je Ekonomsko trgovinsku školu, Narodni muzej u Šapcu i Biblioteku šabačku.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa