31. maj 2018.31. maj 2018.
REAGOVANjA:

Šabački naprednjaci urušavaju autoritet suda

Nakon prijave DRI za neslaganje u budžetu za 2015. godinu u iznosu od 590,9 miliona dinara i 44.113 evra Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu podnelo je krivične prijave za Nebojšu Zelenovića i još dvojicu njegovih saradnika. Osnovni sud je, prošlog utorka presudio da nema dovoljno dokaza za podnetu krivičnu prijavu, a rok za žalbu je bio osam dana. Već u sredu, dok vest o oslobađajućoj presudi još nije ni zaživela u šabačkoj javnosti, Gradski odbor Srpske napredne stranke organizuje konferenciju za štampu na ovu temu.
Tom prilikom šabački naprednjaci tvrde da „nikada ni jedan gradonačelnik u Srbiji protiv kojeg je Državna revizorska institucija podnela krivičnu prijavu, nije oslobođen, a to se desilo u slučaju Nebojše Zelenovića“, po čemu je „odluka sudije Biljane Mraović presedan“, koji poverenici Go SNS Aleksandar Pajić i Boban Birmančević objašnjavaju „dodatnim motivom sudije Biljane Mraović za oslobađanjem Nebojše Zelenovića u vidu činjenice da je dva meseca po početku procesa njena ćerka dobila posao vaspitačice u predškolskoj ustanovi“, pri tome, ukazuju i na podatak da se „u svim postupcima vezanim za Zelenovića pojavljuje ista advokatska kancelarija sa sedištem u beogradskoj Krunskoj ulici, u komšiluku prostorija DS“.
Ovom prilikom Go SNS je najavio i krivične prijave protiv svih učesnika ove, po njima „afere“.
Nemanja Pajić, predsednik
Skupštine grada Šapca:
SNS se meša politiku u rad
pravosudnih organa
Već u petak na naprednjačku prozivku suda reaguje predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić. On je uputio pismo Visokom savetu sudstva i Društvu sudija Srbije, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, kao i ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške i Finske Republike, u kom ih obaveštava o grubom kršenju načela pravne države i ugrožavanju nezavisnosti sudstva u Šapcu.
-Reagovanje Povereništva Srpske napredne stranke u Šapcu na oslobađajuću sudsku presudu koja je gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću izrečena 22. maja u Osnovnom sudu u Šapcu je protivpravni uticaj na sud i direktno mešanje politike u rad pravosudnih organa. To je najgrublji pritisak na sudstvo i predstavlja opasnost za državno uređenje i vladavinu prava. Ovakvi postupci ugrožavaju evropsku perspektivu Srbije- navodi se, između ostalog, u pismu predsednika Skupštine grada Nemanje Pajića.
Nakon njega, na adrese lokalnih medija stiže i saopštenje Go Nove stranke, u kojem se između ostalog kaže:
- Podsećamo javnost da je zakonom strogo zabranjeno komentarisanje odluka suda, posebno u prvom stepenu jer to može da implicira željenu presudu u drugom stepenu.
Takođe, nedopustivo je pominjanje članova porodice, odnosno radnog angažovanja ćerke sudije jer smatramo da svačije dete ima pravo na rad.
U izveštaju DRI ne pominje se iznos od pet miliona evra, na čemu potenciraju predstavnici SNS-a i time obmanjuju javnost.
Najvažnije je to što se u zaključku DRI jasno navodi da zloupotrebe nije bilo i da budžet nije oštećen u finansijskom smislu. Greške se odnose na metodologiju knjiženja i primenu računovodstvenih standarda, a takvih konstatacija u izveštaju DRI-a je na desetine u gradovima i opštinama gde je na vlasti Srpska napredna stranka.
Inače, u svim lokalnim samoupravama gde je obavljena revizija završnih računa budžeta za 2015. godinu, DRI nije dala pozitivno mišljenje. Ako Srpska napredna stranka iskreno zatupa interese građana, pitamo zašto nije reagovala u svim slučajevima- kažu u Go ove stranke u Šapcu.
Društvo sudija Srbije:
Zvaničnici vladajuće političke stranke sistemski omalovažavaju predstavnike sudske vlasti
Sutradan, u subotu, reagovalo je Društvo sudija Srbije i navelo u saopštenju da, takvo istupanje „predstavlja još jedan u nizu primera sve učestalijeg ponašanja zvaničnika vladajuće političke stranke kojima se sistemski omalovažavaju predstavnici sudske vlasti“.
Društvo sudija Srbije, međutim, piše da se takvim istupanjima „ugrožava nezavisnost i nepristrasnost sudstva, istovremeno podstiče nepoverenje u sudsku vlast, krši pretpostavka nevinosti garantovane Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama, i pozivaju građani na nepoštovanje donetih sudskih odluka“.
Istupanje predstavnika lokalne SNS u Šapcu, kada je tek doneta prvostepena presuda, predstavlja „tendenciozno, i bez pravne argumentacije iznošenje sopstvene ocene izvedenih dokaza, čime osim što urušavaju autoritet ličnosti postupajuće prvostepene sudije, kod građanstva istovremeno stvaraju atmosferu pritiska na drugostepeni sud koji treba da odlučuje o žalbi protiv te presude“.
„Kako ovakve izjave predstavljaju nastavak kontinuiranog, smišljenog i snažnog pritiska na nezavisnost sudija, podstiču nepoverenje u sudsku vlast i štete ugledu Republike Srbije, Društvo sudija Srbije poziva Visoki savet sudstva da hitno reaguje u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim obavezama, kao i druge državne organe da u okviru svojih nadležnosti preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Republike Srbije“, piše u saopštenju.
Sa stavom ove institucije složio se i Go Narodne stranke u Šapcu.
- Ovakvim postupanjem se ugrožava nezavisnost i nepristrasnost sudstva, istovremeno podstiče nepoverenje u sudsku vlast, krši pretpostavka nevinosti garantovana Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama, i pozivaju građani na nepoštovanje donetih sudskih odluka- navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa