31. maj 2018.31. maj 2018.
Igra nasledstva
DA LI ĆE ŠABAČKI ŠAHOVSKI KLUB OSTATI BEZ PROSTORIJA U ULICI GOSPODARA JEVREMA JEDAN?

Igra nasledstva

Brojne generacije, drevnom igrom na 64. polja pronele i pronose slavu grada širom zemlje i sveta. Agencija za restituciju, područna jedinica u Kragujevcu, odbila žalbu Šabačkog kluba. Ostaje obraćanje nadležnim gradskim službama
Posle dva preseljenja, Šabačkom šahovskom klubu, duge i slavne prošlosti, preti i treće. Naime, više od tri decenije njihove prostorije ( 110 metara kvadratnih ) se nalaze u ulici Gospodara Jevrema, broj jedan u Šapcu, u kući na spratu. To mesto su kaže sadašnji predsednik kluba Miroljub Merdović, dobili 1965. godine zaključkom o razmeni sa Domom omladine “Vera Blagojević” u Šapcu, za svoje prostorije koje su tamo imali. Pride, morali su Domu omladine da isplate 193.000 dinara, budući, kako je procenjeno da su postojeće bolje i podesnije za odvijanje aktivnosti Šahovskog kluba. Sve to obavljano je uz saglasnost nadležnih u tadašnjoj opštini Šabac.
Na osnovu novog Zakona o restituciji, budući da se dom šabačkih šahista nalazi u prostoru nekadašnje kuće Samurovića, današnji naslednici traže vraćanje ove imovine. Prva žalba Šabačkog šahovskog kluba, izjavljena protiv delimičnog rešenja Agencije za restituciju, područne jedinice Kragujevac je odbijena. Osnovni razlog kojim se nadležna komisija rukovodila je što šabački klub nema pravo svojine nad pomenutom nepokretnošću, već samo pravo korišćenja.
- Na nezadovoljstvo ovom odlukom obavezuje nas pre svega ogromna i slavna tradicija kluba, starog više od jednog veka, koji je osnovao Vinaver. ( Prvi šahovski meč, odigran je prema zvaničnim zapisima još 1905. godine između našeg i Beogradskog šahovskog kluba ). Oslanjamo se na sopstvene snage. Ovde je stasalo dosta Fide majstora šaha, a imali smo čast da ugostimo i igramo protiv najpoznatijih svetskih i domaćih majstora ove drevne igre. Imamo tri ekipe sa 80. takmičara i oko 200. članova. Naša prva postava se već 12. godina uspešno takmiči u prvoj ligi Centralne Srbije. Ponosni smo na Mariju Dragojević, koja je višestruka kadetska i omladinska prvakinja Srbije, a zadnjih godina naša Anđela Bojčić, učenica druge godine Šabačke gimnazije, je najveća nada srpskog šaha. Teško je nabrojati sve šahiste kluba koji su proneli njegovu slavu širom države i sveta, kaže predsednik Šabačkog šahovskog kluba Miroljub Merdović, ne krijući svoje zalaganje da šah postane jedan od izbornih predmeta učenika u školama. Njegov utisak je da to učenici žele.
Merdović s ponosom pokazuje šabačku “kuću šaha”, brojne vrhunske trofeje, osvojene na raznim prestižnim takmičenjima, pehare, fotografije i naravno šahovske table sa figurama, gde svakog petka prave brzopotezne turnire, a ovaj prostor je na raspolaganju i svima drugima koji ne igraju šah ali žele da se druže u prijatnoj atmosferi, pročitaju novine ili popiju kakvo piće.
Povodom stogodišnjice postojanja i uspešnog rada klub je od Šahovskog saveza centralne Srbije dobio Zlatnu plaketu, koja je predsedniku Merdoviću uručena na prigodnoj svečanosti u Banji Koviljači 16. juna 2005. godine. Zbog svega toga, a u prvom redu vrhunskih rezultata i slave grada koju pronose širom zemlje i sveta, svugde gde nastupaju, odlučili su da se obrate za pomoć, nadležnim gradskim strukturama. Uvereni su da to zaslužuju. Uostalom, dela najbolje govore.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa