31. maj 2018.31. maj 2018.
ZAŠTITA ŽIVOTNE OKOLINE U MAČVI

Preparati prete ravnici

Najčešće iz nemarnosti i nepostojanja kulture stanovanja ugrožava se biljni i životinjski svet, a samim tim i ljudsko zdravlje
Plodna mačvanska zemlja se u velikoj meri zagađuje, neadekvatnom i prekomernom upotrebom hemijskih preparata u poljoprivrednoj proizvodnji, kao što su razni insekticidi, fungicidi, herbicidi i ostale otrovne materije. Mnogi od ovih preparata, pored zagađenja zemljišta imaju štetan uticaj na vazduh i vodu.
Svake godine ovdašnji ratari, radi zaštite bilja upotrebe više hiljada litara rezličitih hemijskih sredstava. To je postala masovna i redovna pojava u široj lepezi primene agrotehničkih mera. Ova radnja ne samo da košta, već ozbiljno ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi. Idući u korak sa vremenom, poljoprivrednici se trude da je ispoštuju zahteve vremena i napredne proizvodnje (šta košta da košta). Pomenuta stavka u ukupnim troškovima proizvodnje pojavljuje se kao nasušna potreba. Malo ko ili gotovo niko ne praktikuje raniju borbu protiv korova u usevima. Ratari primećuju da se štetočine u usevima množe i menjaju oblike, a šteta koju nanose sve je izraženija.
- Motika skoro da je potpuno izbačena iz upotrebe. Poljoprivrednici uveliko koriste razne preparate kako bi suzbili štetočine u usevima ili razne vrste korova. Istina je da mnogi to rade i nestručno. Efekti znaju da budu mali, ali zato je uticaj na životnu okolinu sveprisutan, kaže Avram Gišić iz Belotića.
Baš iz tih razloga i prosipanja fekalne mase u kanale, neprijatan miris, pogotovo ovih letnjih dana, širi se ravnicom.
Deo problema rešen je odlaganjem smeća u kontejnere i razne vreće te stalnim prikupljanjem istih po selima. Ovu ideju uspešno sprovodi Javno komunalno preduzeće Bogatić, odvozeći smeće posebnim kamionom. Tako su “ugašene” mnoge “divlje” deponije smeća, nastale u svim selima i na različitim mestima. S druge strane ne retka je i slika da stanovnici opštine iz samo njima znanih razloga i dalje odlažu smeće i posebno komunalni materijal, gde stignu. To pored česte prekomerne upotrebe preparata ugrožava raskošnu prirodu, karakterističnu za ovaj kraj.
- U pojedinim kanalima, šumama ili rastinju, kraj njiva moguće je videti odbačenu ambalažu od različitih vrsta upotrebljenih preparata. Tako otrovne materije brzo dospevaju u vodu i plodno zemljište, primećuje Aleksandar Firaunović, predsednik “Zelenih” opštine Bogatić.
Područje (na izvorištu u Bogatiću) raspolaže velikim količinama zdrave i higijenski ispravne vode za piće. To su pokazale ranije stručne analize i predložili mačvanski “podzemni bojler”, kao značajan resurs za snabdevanje pijaćom vodom šireg područja. Naravno, sve ukazuje na potrebu širenja gradskog vodovoda koja je u planu.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa