31. maj 2018.31. maj 2018.
VINSKI SVET POD VEDRIM NEBOM
ODRŽANA PETA MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA U ŠAPCU

VINSKI SVET POD VEDRIM NEBOM

O vinu su mnoge pesme napisane i mnoge mudre misli izrečene. Sve neponovljive boje, mirisi i ukusi dolaze nam kao darovi sa neba, koje oplemenjujemo znanjem, radoznalošću i kreativnošću u jedinstvenom vinskom svetu... Ove godine 15 izlagača, akcentovane manje poznate vinarije... Posebna pohvala za vinariju “Aleksić” iz Vranja koja je napravila svoj penušavac
Otmeno i veselo, kako dolikuje Malom Parizu, Šapčani su protekle subote, u dvorištu Gradske kuće, proslavili petu Međunarodnu izložbu vina. U grad, koji se već prepoznaje na vinskoj mapi Srbije, došli su proizvođači vina iz brojnih srpskih vinogorja, Austrije i Crne Gore. Organizatori, Grad Šabac i “Glas Podrinja”, imaju sve razloge da budu zadovoljni.
- Ove godine imamo petnaest izlagača, sa akcentom na manje poznate vinarije, jer su se ostale, u međuvremenu, probile na tržište. Imali smo priliku da probamo nekoliko premijera, a svakako bih pohvalio napor vinarije „Aleksić“ iz Vranja, jedine srpske vinarije, koja je napravila svoj penušavac, istakao je novinar Nenad Kulačin, u ime “Glasa Podrinja”.
Došli su nam gosti iz Graca, Austrija, iz srednje škole Silberberg, koja ima proizvodnju vina.
- Na našem imanju od trista pedeset, dvadeset pet hektara imamo pod grožđem. Proizvodimo između 100 i 150 hiljada boca godišnje, naglasio je Klaus Fišer.
Nekada davno, vinski trgovci su govorili da je vino tako dobro da može u tarpošu (staroj srpskoj kapi) da se nosi. “Tarpoš” je ime vinarije iz okoline Aranđelovca, čiji je vlasnik Tihomir Timotijević. Iako je građevinski inženjer po struci, “iz pasije prema vinu i hrani, ne u smislu hedonizma, već stalnog traženja lepote”, kupio je zemlju, napravio svoj vinograd, a u srcu vinograda, nadaleko poznat restoran.
- Drugi put sam na Izložbi vina u Šapcu, gde sam stekao prijatelje. Imate izvanredne restorane i dobri ste poznavaoci vina, rekao je Tihomir, koji je u ponudi imao tri bela i tri crvena vina, od kojih smo probali fenomenalni šardone.
Sa Šapčanima se družio i Bermet Aleks iz vinarije “Aleks”, koji je redovni izlagač od prve Izložbe vina. Njegov bermet je šampion na evropskom prvenstvu u Mađarskoj poslednje četiri godine, a u Slovačkoj je nosilac dve srebrne medalje.
- Ja sam vitez vina i Sv. Đorđa, titule koju sam poneo iz Austrije, a pre četiri godine smo organizovali skup vinskih vitezova u Srbiji, gde je bilo vinara iz Australije, Japana, Brazila, najviše Amerikanaca i Francuza. Država ne čini ništa da nas promoviše i zato čestitam šabačkoj opštini, koja je prepoznala prave vrednosti, za razliku od ostalih srpskih gradova - rekao nam je Aleks tvrdeći da je, na evropskom prvenstvu u Mađarskoj, četrdeset devet žena koje su bile degustatori vina, “kleklo na kolena” kad su probale njegov bermet.
Predstavljen je i prvi srpski penušavac za koji se potrudila vinarija Aleksić iz Vranja, koja je prvi put učestvovala na Izložbi u Šapcu.
- Imamo 23 hektara u korporaciji, a prošle godine smo kupili i svojih 70 hektara. Proizvodimo oko 400.000 litara vina godišnje, kaže Bojan Semeljac iz ove vinarije.
“13. jul Plantaže” iz Podgorice, vinarija sa najdužom tradicijom u regionu, promovisala je penušavi Val roze.
- Prije rozea, imali smo bijelo Val penušavo vino, kupažu šardonea i krstača, a pjenušavi Val roze je nešto potpuno novo iz naše vinarije, koja posjeduje najveći vinograd u juogistočnoj Evropi, poverila nam je Ivana Krsmanović.
U opuštenoj atmosferi, pod vedrim nebom i uz zvuke tamburaškog orkestra “Bard”, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pozdravio je izlagače, a manifestaciju je otvorio Saša Novaković iz vinarije „Art Njine“ iz Kragujevca.
- O vinu su mnoge pesme napisane i mnoge mudre misli izrečene. Sve neponovljive boje, mirisi i ukusi dolaze nam kao darovi sa neba, koje oplemenjujemo znanjem, radoznalošću i kreativnošću u jedinstvenom vinskom svetu.

M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa