7. jun 2018.7. jun 2018.
SEDMI DANI RAKIJE

Pripremite se za degustaciju

Ovogodišnji “Dani rakije” biće održani u petak i subotu na Trgu šabačkih žrtava. Manifestacija se održava sedmi put, a promenjeni su termin i mesto. Novina je i da rakiju ocenjuje stručni žiri.
Očekuje se oko 45 izlagača iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Posetioci će imati priliku da degustiraju i vina pet vinarija, kao i francuske sireve.
Organizatori manifestacije su Udruženje građana “Dani rakije” i TOŠ, a pokrovitelj je Grad Šabac. Cilj je da se doprinese poljoprivredi grada Šapca i jačanju ekonomskog statusa grada.
-Šljiva i rakija tipični su za ovaj kraj i to treba iskoristiti. Vremenske prilike su nam prethodnih godina pravile velike probleme, a nismi imali adekvatan zatvoren prostor gde bi se smestili svi izlagači i posetioci. Zbog toga se “Dani rakije” više neće održavati u oktobru, nego u junu. Takođe, umesto u Pešačkoj zoni izlagači će svoje proizvode predstaviti na Trgu. Novi termin, nova lokacija, novi kulturno-umetnički program, novi, ali i stari izlagači dovoljna su preporuka svima da dođu u petak i subotu na Trg, rekao je direktor TOŠ Srđan Mitrašinović.
Oba dana manifestacije organizovan je i bogat kulturno-umetnički program. Posetioce očekuje i nagradna igra. Pored toga, tokom “Dana rakije” trajaće i humanitarna akcija prikupljanja sredstava za lečenje teško bolesnog dečaka Filipa Rikića, a svoj štand će imati i “Karitas”.
-Sve degustacije će biti besplatne. Posetioci će ove godine moći da probaju i nešto egzotičnije ukuse. Poljoprivredno gazdinstvo “Ćirković” iz Predvorice ponudiće likere od manga, mandarine, banane, avokada, jagode, kivija. Kulturno-umetnički program počeće u petak od 16 časova kada će nastupiti KUD “Abrašević”. Prvi put u programu “Dana rakije” učestvuje Omladinsko pozorište “Vožd” iz Mišara koje će od 17:30 izvesti predstavu “Putujuće pozorište Šopalović”. Drugog dana, u subotu, u 11 časova nastupa KUD “Hajduk Stanko”, sat kasnije KUD “Đido” iz Bogatića, a u 12:30 KUD “Čivija”, navela je Marija Popović, pr manifestacije “Dani rakije”.
Kuponi za nagradnu igru deliće se po gradu u petak i subotu. Izvlačenje dobitnika je u subotu u 15 časova. Nagrade su obezbedili kozmetički salon “Mistik”, “Sani optik”, “Astrakolor” i butik “Milano”.
Stručni žiri kvalitet rakije je ocenjivao u utorak u Centru za stručno usavršavanje. Nakon toga za njih je upriličen prijem u Gradskoj kući gde su razgovarali sa članom Gradskog veća Božidarom Katićem i direkotrom TOŠ-a Srđanom Mitrašinovićem. Dr Ninoslav Nikićević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dr Branko Popović, naučni saradnik Instituta za voćarstvo Čačak i dr Ivan Urošević, tehnolog iz Beograda doneli su odluke o najboljima. One će biti saopštene u subotu u 16 časova, posle čega će manifestacija biti i zvanično zatvorena.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa