Инфо

Берза

  • aero 801 ▲ 0,13%
  • alfa 31.500 ⚫ 0,00%
  • enhl 680 ▼ -1,45%
  • kmbn 2.748 ▼ -0,04%
  • kmbnpb 1.150 ▲ 3,14%
  • niis 695 ▼ -3,34%
  • sjpt 180 ⚫ 0,00%
  • tlkb 8.001 ▲ 0,01%
  • vbse 1.600 ▲ 6,60%
(7. јун 2018.)
Изложба слика Тадије Јаничића у Културном центру

Живописна, провокативна Каролина

Након Београда и Новог Сада Каролина је стигла у Шабац. Необична и провокативна уметничка дела академског сликара Тадије Јаничића премијерно су представљена у Галерији културног центра протекле недеље. Савремена уметност носи различите, понекад и луцидне поруке и чини се да данас даје већу слободу ствараоцима него икада раније. Да уметност не треба да буде само лепа, већ и да изазива, провоцира, схватио је и млади Никшићанин који то постиже јасно профилисаним, стилски и језички препознатљивим уметничким потписом. Тадија инспирацију проналази у баналној, економски, идејно, институционално и морално руинираној свакодневници. У таквом свету, где је уметник један од немих посматрача, али истовремено сведок и учесник, слике, скулптуре и цртежи које ствара представљају својеврсне социолошке есеје.
- Поетика Тадијиних дела је изразито иронична, луцидна и духовита критика друштва и укупне стварности у којој живимо. Јаничић је истакнут представник новије српске уметничке сцене и изразити фигуративац, а две његове новије слике које су изложене у Галерији, упућују на један нов могући ток и развој његове уметности у будућности, која ће се вероватно више кретати ка апстракцији - истакао је историчар уметности Филип Ковачевић.
Властиту стратегију превазилажења понора који постоји између потреба и могућности, као и истовремену комплексност и баналност друштва у ком живимо, Тадија проналази преиспитујући релативност и привременост кроз свој уметнички израз.
- Мислим да сваком раду треба посветити пажњу, јер сваки од њих носи специфичну и другачију поруку. Важно је да публика не остане индиферентна на изложбу - поручио је Тадија Јаничић.
Уколико раније нисте имали прилику да посетите изложбу у Галерији Културног центра, можете то учинити до 8. јуна.
Тадија Јаничић (Никшић, 1980) завршио је Академију уметности у Новом Саду 2004. у класи проф. Милана Блануше. Излагао је на 20 самосталних и више десетина групних изложби. Слике му се налазе у бројним колекцијама, међу којима је и уметничка збирка МСУВ. Добитник више награда. Живи у Новом Саду.

М.Ж.

Најновији број

13. јун 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa