7. jun 2018.7. jun 2018.
Izložba slika Tadije Janičića u Kulturnom centru

Živopisna, provokativna Karolina

Nakon Beograda i Novog Sada Karolina je stigla u Šabac. Neobična i provokativna umetnička dela akademskog slikara Tadije Janičića premijerno su predstavljena u Galeriji kulturnog centra protekle nedelje. Savremena umetnost nosi različite, ponekad i lucidne poruke i čini se da danas daje veću slobodu stvaraocima nego ikada ranije. Da umetnost ne treba da bude samo lepa, već i da izaziva, provocira, shvatio je i mladi Nikšićanin koji to postiže jasno profilisanim, stilski i jezički prepoznatljivim umetničkim potpisom. Tadija inspiraciju pronalazi u banalnoj, ekonomski, idejno, institucionalno i moralno ruiniranoj svakodnevnici. U takvom svetu, gde je umetnik jedan od nemih posmatrača, ali istovremeno svedok i učesnik, slike, skulpture i crteži koje stvara predstavljaju svojevrsne sociološke eseje.
- Poetika Tadijinih dela je izrazito ironična, lucidna i duhovita kritika društva i ukupne stvarnosti u kojoj živimo. Janičić je istaknut predstavnik novije srpske umetničke scene i izraziti figurativac, a dve njegove novije slike koje su izložene u Galeriji, upućuju na jedan nov mogući tok i razvoj njegove umetnosti u budućnosti, koja će se verovatno više kretati ka apstrakciji - istakao je istoričar umetnosti Filip Kovačević.
Vlastitu strategiju prevazilaženja ponora koji postoji između potreba i mogućnosti, kao i istovremenu kompleksnost i banalnost društva u kom živimo, Tadija pronalazi preispitujući relativnost i privremenost kroz svoj umetnički izraz.
- Mislim da svakom radu treba posvetiti pažnju, jer svaki od njih nosi specifičnu i drugačiju poruku. Važno je da publika ne ostane indiferentna na izložbu - poručio je Tadija Janičić.
Ukoliko ranije niste imali priliku da posetite izložbu u Galeriji Kulturnog centra, možete to učiniti do 8. juna.
Tadija Janičić (Nikšić, 1980) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2004. u klasi prof. Milana Blanuše. Izlagao je na 20 samostalnih i više desetina grupnih izložbi. Slike mu se nalaze u brojnim kolekcijama, među kojima je i umetnička zbirka MSUV. Dobitnik više nagrada. Živi u Novom Sadu.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa