7. jun 2018.7. jun 2018.
ALTER NATIVA: MAJA DOKIĆ

SVESNOST JE KLjUČNA REČ

Maja Dokić je diplomirani sociolog, OLI psihoterapeut u edukaciji, sertifikovani instruktor joge i holistički terapeut. Posvećena je radu na sebi i želji da pomogne drugima. Na potezu između Šapca i Beograda, kada je u rodnom gradu, najčešće je u svom Holističkom centru OM.
Po sticanju diplome iz sociologije, nastavila si da se edukuješ, zapravo da tragaš za odgovorima?
- Najpre sam se susrela sa istočnjačkom filozofijom, na trećoj godini studija. Tada sam se zainteresovala za dublji način posmatranja stvarnosti na sveobuhvatnijem, duhovnom nivou. Psihologija se bavi svešću i podsvešću, dok je nadsvest je duhovna kategorija. To je bio prelomni trenutak koji me je odredio na profesionalnom putu, znala sam da to neće biti samo sociologija, ali da će mi ona mnogo pomoći da sagledam i društvenu stranu psiholoških pojava. Zakoračila sam na put ličnog razvoja na holistički (celoviti) način, spajajući najbolje sa Istoka i Zapada. Sve što bih naučila, primenjivala sam u svom životu, jer, sve je stvar treninga, kao što vežbamo mišiće, treniramo i naš duh, osnažujući oslabljene delove naše ličnosti.
Završila si kurs joge kod učitelja Dragana Lončara?
- On je jedan od dva zvanična učitelja koja su licencirana kod nas u zemlji, koji je, zajedno sa dr Vukom Stambolovićem, najzaslužniji za uvođenje joge u tradicionalni sistem lečenja. Godine 2008. joga je zvanično deklarisana od Ministarstva zdravlja Republike Srbije kao metoda unapređenja zdravlja ljudi, što znači da može da se sprovodi u svim zdravstvenim ustanovama. Danas, u vremenu hiperprodukcije u svim oblastima, prava je poplava instruktora joge, a razlog je, čini mi se, želja za lakim i brzim načinom zarade. Međutim, zvanični sertifikati mogu se dobiti samo na dva mesta, kod učitelja Dragana Lončara i Predraga Nikića. Kurs joge sam završila pre pet godina, međutim, moj razvoj je započeo pre deset godina. Osećala sam veliko nezadovoljstvo svojim životom u svim segmentima, što me je podstaklo da počnem da menjam čitavu dotadašnju životnu filozofiju.
Uporedo sa jogom, završila si i kurs holističke terapije?
- Tako je. Holistička masaža ima mnogo dublje efekte nego manuelna, zato što se nakon otvaranja čakri balansiraju energetski nedostaci na dubljem emocionalnom nivou. Dakle, to je i energetska metoda pomoću koje se, određenim manuelnim pokretima, stimulišu akupunkturne tačke na telu. Efekti holističke masaže manifestuju se putem senzacija u telu klijenta. Nekada se jave trnci, bockanje, manji bol ili neprijatnost, kao i osećaj toplote i vreline na onim mestima koja su najugroženija, gde postoji najveći disbalans. Sve emocije koje smo potisnuli tokom života, ono što poričemo, što nismo prihvatili i otpustili, ostaje duboko u nama, u nesvesnom delu bića. Taj eterični otisak, nakon nekog vremena, poprima psihosomatski karakter i pojavljuje se u vidu simptoma u telu gde nastaje bolest. Holističku terapiju masaže završila sam kod Tatjane Jevćović, koja se time bavi poslednjih dvadeset godina i ima izuzetne rezultate, naročito kod dece ometene u razvoju.
Od brojnih pravaca psihoterapije koji danas postoje odlučila si se za OLI?
- OLI metod mi je privukao pažnju zato što je integrativni pristup koji kombinuje razne pravce u psihoterapiji, poput geštalta, REBT-a, transakcione analize, biofidbeka, psihoanalize, NLP-a... To je licencirana metoda koju je implementirao mr psihologije i psihoterapeut Nebojša Jovanović, na osnovu višedecenijskog iskustva u radu sa pojedincima, parovima, grupama i radnim organizacijama. OLI je skraćenica koja znači – otkrivanje lične istine, što podrazumeva otkrivanje kontraveština koje nas onemogućavaju da živimo celovito, uspešno i srećno. OLI edukacija traje pet godina i podrazumeva edukaciju koučinga, psihološkog savetovanja i psihoterapije.
Pri kraju si prve godine OLI-ja i imaš sertifikat lajf kouča, što je danas popularno zanimanje?
- Ne dopada mi se činjenica da u Srbiji ova profesija nije zakonski regulisana, tako da u njoj, slično kao u jogi, mnogi vide brz izvor zarade. Lajf kouč u OLI metodu razlikuje se u odnosu na druge pristupe zato što je psihodinamski, znači da radi na razvoju bazičnih emocionalnih kompetencija, koje su motor svake promene. Da bismo sagledali celokupnu ličnost, moramo se baviti i uzrocima koji su doveli do problema, ili izazovne situacije. Ne idemo tako duboko kao psihoterapeuti, ali se svakako dotičemo pitanja u kojim je razvojnim fazama ličnosti došlo do deficita i u skladu sa odgovorima, postavljamo ciljeve i zadatke. Lajf koučing podrazumeva rad sa klijentom “jedan na jedan”, a kada je u pitanju grupni rad, organizujemo radionice na razne teme, koje nisu usmerene samo na psihoterapiju, ima dosta sociološkog metoda, kao i vežbi disanja iz joge i telesne psihoterapije.
Rad na sebi je celoživotni posao?
- Da, rad na sebi je kruna ove priče. Suština OLI-ja je da postanemo bolji ljudi, dovoljno dobri da razvijemo potencijale koje imamo i otklonilmo prepreke na putu ka boljoj verziji sebe. Da pronađemo balans i optimalnu meru u svemu.
Svesnost je ključna reč?
Da, svesnost je ključna reč i podrazumeva kontinuiran razvoj, koji traje dok god smo na ovoj planeti.
“Naša pogrešna uverenja nas vode na krivi put, put laži i nezadovoljstva, udaljujući nas od nas samih. Interesantno je da su sedam faza razvoja ličnosti, o kojima OLI govori, u korelaciji sa sedam energetskih centara (čakri) kojima se bavi joga. Reč je o fazama života kroz koje čovek prolazi, od rođenja do individuacije (sazrevanja). Naprimer, želja i volja (htenje) nisu isto. Iako nešto jako želimo da ostvarimo, možemo imati nedostatke u razvoju ličnosti (bagove zbog kojih tapkamo u mestu), nedovoljno emocionalno kompetenti da bismo uspešno savladali prepreke na putu do cilja. Da bi se želja pretvorila u volju (hoću i preduzimam aktivne korake da to ostvarim), neophodno je savladati određene veštine da bismo zamisao pretvorili u akciju. To je isto kao kad želimo da sagradimo kuću – najpre osmislimo konstrukciju uz pomoć arhitekte i dizajnera enterijera, pa nam pristižu u pomoć zidari, moleri i ostali pomagači (graditelji). Dakle, razvijene emocionalne sposobnosti (kompetencije) predstavljaju pomagače naše psihe da bi sve unutar nas besprekorno funkcionisalo. Tada možemo da ostvarimo svoje snove. Kada ih razvijemo do optimalnog nivoa, onda možemo da kažemo da smo sposobni za ljubav i rad. To su dva osnovna principa čovekove zrelosti.”
M.Filipović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa