31. mart 2011.31. mar 2011.
U SRBIJI RASTE BROJ PROBLEMATIČNIH KREDITA

DUGOVI DAVE PRIVREDU I GRAĐANE

Prema poslednjim podacima, 17,4 odsto građana kasni u otplati kredita preko 90 dana. U privredi taj procenat je znatno veći, gde na takozvane problematične kredite otpada 25 odsto, što iznosi 1,2 milijarde evra
Narodna banka Srbije jedina bi trebalo da ima pouzdane podatke o visini zaduženosti građana i privrede. Povremeno te podatke je saopštavala javnosti, ali u poslednje vreme sve ređe. Centralna banka naročito je škrta na rečima kada su u pitanju problematični zajmovi, ali da nisu mali nedavno je potvrdio guverner Dejan Šoškić, izjavivši da ga brine nivo nenaplativih kredita. Ne bi valjalo, istakao je on, ako bi nastavili da rastu, jer bi mogao da nas zadesi irski scenario.
Kako god, građani i privreda morali su da se zaduže. Prvi masovno su uzimali kredite da bi rešili neke egzistencijalne probleme, poput stana ili da bi potkrpili kućne budžete. Privreda, takođe, pritisnuta besparicom, htela ili ne, morala je da koristi kredite kako bi realizovala bar neke od poslova. Zbog domaće ekonomske krize koju je samo globalna zaoštrila iz dana u dan raste broj onih koji ne uspevaju kredite uredno da vraćaju. Prema poslednjim podacima, 17,4 odsto građana kasni u otplati kredita preko 90 dana. U privredi taj procenat je znatno veći, gde na takozvane problematične kredite otpada 25 odsto, što iznosi 1,2 milijarde evra. U poljoprivredi, čak, 30 odsto zajmova je problematično.
Težak život građana , ali i privrede ne mogu više da prikriju ni statistički podaci. Srbija je u Evropi rekorder po stopi inflacije od 10,3 odsto, ali ima i najniže prosečne plate. Po stopi nezaposlenosti od 20 procenata nalazi se u društvu pet najgorih zemalja. Sumornu ekonomsku sliku Srbije ne može da ublaži podatak da se smatra jednom od jeftinijih zemalja, jer se po potrošačkim cenama nalazi na 63. mestu od 83 države.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa