7. jun 2018.7. jun 2018.
ETNO SELO AVLIJA U GLUŠCIMA

Oaza prijatnosti na selu

Navršilo se 10. godina od kako je 2008. u februaru, tadašnji ministar poljoprivrede Srbije Slobodan Milosavljević otvorio etno selo “Avlija” u Glušcima. Goran Vuletić, vlasnik imanja, kupio je isto od meštanina Živanka Obrenčevića. Porodično gazdinstvo je površine pola hektara, a novi vlasnik ga je preuredio u funkciju razvoja seoskog turizma.
- Cilj je veće privlačenje gostiju u obostranom interesu i sa željom bezbrižnijeg odmora i rekreacije u prirodi. Uradili smo muzejsku postavku koja najviše asocira na život srpskog sela 19. veka, kaže Vuletić.
U prekrasnom dvorištu, koje je posebno privlačno kad ozeleni, dominira Lazareva krčma. Tu se gosti mogu osvežiti i okrepiti uz obilje specijaliteta mačvanske kuhinje (jela i pića).
Na dohvat ruke su i druge prostorije, karakteristične za prošlost ovog kraja: Ambari, čardak, vuruna... U jednoj od njih smeštene su umetničke slike, pretežno slikara Mačvanske slikarske škole Milića od Mačve.
Nezaobilazna je i biblioteka sa 700 naslova knjiga.
Domaćin je tri puta bio pobednik takmičenja za titulu Mišarskog junaka. Dominantno mesto zauzimaju odličja koja je tom prilikom osvojio.
Smeštajni kapaciteti za sada nisu veliki. Sastoje se od četiri konaka od kojih je jedan pri kraju izgradnje.
Ovaj kompleks potencijalnim posetiocima nudi i kupanje u bazenima Termalne rivijere, koja je u neposrednoj blizini.
U proteklom vremenu ovde su održavane brojne kulturno-turističke manifestacije, a dosta pažnje privukle su konjičke trke u obližnjem polju i zabave u “Lazarevoj krčmi”.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa