7. jun 2018.7. jun 2018.
KAJAK – EVROPSKO PRVENSTVO

BROJIMO SATE

Evropsko kajakaško prvenstvo startuje sutra. Boje Srbije brani troje Šapčana, uz dva trenera u stručnom štabu. Zorić i Grujić kandidati za odličje. Konkurencija nikada jača
Čim je okončana takmičarska 2017. godina, srpski kajak se posvetio pripremi takmičara za Evropski šampionat u našoj prestonici. Prvo je nadmetanje bilo daleko mesecima, potom nedeljama, a sada više nas ne dele ni dani, već sati od starta. Manje od 24 sata ostalo je do prvih kvalifikacionih trka na Adi, a naviknuti na uspehe Šapčana, već gledamo ka nedelji i finalnim nadmetanjima. Ipak, mnogima je Evropsko prvenstvo “prvi pik” za ovu godinu i puni samopouzdanja dolaze u Beograd, te sve postave idu korak po korak. Prethodne godine, a potom i nedavni Svetski kup u Segedinu, nagovestili su da mnogo mogu Milenko Zorić i Nebojša Grujuć, reprezentativci iz redova “Zorke” u K2 1.000 i K2 200.
- Od brozne u Mađarskoj smo sve usmerili ka Evropskom. U Čurugu smo radili baš naporno i posvećeno, a izmereno vreme pokazuje da imamo brzinu za medalju. Naravno, zavisi najviše od starta, ali i drugih posada, same trke. Ravnopravno, uz nas, za postolje konkurišu Mađari, Španci, Rusi i Nemci – ističe Nebojša Grujić koji u tandemu sa Markom Novakovićem predstavlja Srbiju u dvosedu na 200 metara.
- Marku i meni je Evropsko veliki izazov, želimo da olimpijskom uspehu i tituli svetskog šampiona pridružimo i evropsku krunu. U dobroj smo formi, to pokazuju rezultati, posvećeni smo takmičenju, skoncentrisani i svesni uloge favorita. Baš to što smo favoriti i domaćini, biće dodatni motiv za druge da nas pobede. Ipak, važno je da mi budemo najbolji što možemo – rekao je svetski šampion Milenko Zorić, deo već čuvenog dvoseda Zorić – Tomićević na 1.000 metara. Ovaj duo je pre dve godine došao do olimpijskog srebra, a potom je prethodne godine dominirao na Svetskom šampionatu osvojivši zlato. Pre tri sedmice slavio je i na Svetskom kupu u Segedinu
U šabački dvojac veruje i trener Uroš Pavlović, uveren da Srbija može do nekoliko medalja.
- Logično da najviše očekujemo od Zorića i Tomićevića na 1.000 metara, no kvalitet za medalju poseduju i Grujić – Novaković (K2 200), kao i Dragosavljević u jednosedu na 200 metara. Četverac na 500 metara napreduje iznad očekivanja, ali njih čeka nikada jača konkurencija, te je teško prognozirati rezultat – smatra Pavlović.
Uz Zorića i Grujuća “Zorku” kroz opremu Srbije reprezentovaće i Mihailo Subotić. Zajedno sa Draganom Hančovskim, Džombetom i Rasulićem činiće posadu četverca na 1.000 metara. Nisu u najužoj grupi favorita, ali imaju potencijal da iznenade, navode su stručnom štabu reprezentacije. Osim Uroša Pavlovića, deo stručnog štaba je i Milan Đenadić.
-Najvažnije je da su svi spremni i da potpuno skoncentrisanu krenu u susret izazovima. Sve je teklo po planu na pripremama, poslednja merenja su odlična i nadamo se uspehu i na prvenstvu. Srbija ima kontinuitet medalja na EP od 2012. godine, nadamo se nastavku niza – ističe Đenadić.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa