7. jun 2018.7. jun 2018.
KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA!!!
VK “ŠABAC” – JOŠ JEDAN PODVIG

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA!!!

Bez obzira na sinoćni ishod, sezona VK “Šabac” ulazi u klupsku istoriju i zauvek tu ostaje. Posle plasmana u finale Kupa, A1 regionalnu ligu, istorijskim pobedama nad “Vojvodinom” i sred Banjice nad “Partizanom” klub je obezbedio kvalifikacije za najjače evropsko takmičenje. Ipak, nastup u Evropi zavisi od finansijskih sredstava
Igrao se davno, tih slavnih 80-ih, Kup evropskih šampiona u Šapcu, gledali su Šapčani Kup Radivoja Koraća, EHF Kup u muškoj i ženskoj konkurenciji, “Čelendž kup”, takođe u obe konkurencije, a sada bi mogli prvi put ikada gledati LIGU ŠAMPIONA, taj format najelitnijeg takmičenja u svakom sportu. To su im obezbedili vaterpolisti Vaterpolo kluba “Šabac”! Još je elita daleko, ali po mnogo osnova istorijska pobeda nad “Partizanom” omogućila je ovdšnjim igračima pravo da se kroz kvalifikacije bore za mesto u najelitnijem i najjačem klupskom takmičenju Evrope Ligi šampiona. Bez obzira na ishod utakmice odigrane sinoć protiv “Crvene Zvezde” Šapčani su drugi ili treći na kraju sezone, a obe pozicije garantuju kvalifikacije za Ligu šampiona. “Jug”, “Mladost”, “Jadran” ćemo gledati u Regionalnoj ligi, a svi možemo sanjati kako nam u goste dolaze: “Pro Reko”, “Solnok”, “Olimpijakos”, “Breša”, “Barseloneta”, “Špandau”!!!! Ipak, kvalifikacije su veliki izazov za budžet kluba.
-Kada je ponovo otvoren bazen u Šapcu naš plan je i bio da klub funkcioniše na nivou najvećih i da se borimo za najjača takmičenja. Uspeli smo za svega nekoliko godine da ostvarimo planove koji zahtevaju mnogo više vremena. Nekada smo maštali o Ligi šampiona, a sada smo zaslužili pravo da se borimo za nju. Apsolutno želimo da nastupimo tamo, da budemo konkurentni i uz malo sreće možda napravimo još jedno čudo. Naravno, u ovom trenutku ne možemo da kažemo hoćemo li igrati kvalifikacije jer je osim želje potrebno da imamo finansijsku osnovu. Učinićemo sve da privučemo ulagače, od kako smo obezbedili poziciju tri, trudimo se da obezbedimo sedstva, nadamo se pomoći svih. Igrajući u Evropi, mi promovišemo i grad i državu. Znak pitanja stoji nad nastupom “Šapca” u kvalifikacijama za LŠ, nadamo se da ćemo ga otkloniti na najbolji način – ističu u klubu.
-Svaka sezona izgleda kao san, nekada nismo ni svesni odmah koliko smo postigli. Uživamo jer vidimo kako se naporan, predan rad svih u klubu isplati. Šabac nema više potencijal da postane, on je već sada jedan od srpskih centara vaterpola, klub sa ubedljivo najvećom posetom u regionu i jedan od najorganizovanijih klubova u Srbiji – dodaje kapiten Darko Aleksić.
Kvalifikacije startuju sredinom septembra, a oni koji izbore mesto među 16 najboljih borbu za najvredniji trofej klupskog vaterpola započinju sredinom oktobra. Učesnici su raspoređeni u dve grupe po osam ekipa, a po četiri najbolje iz svake izboriće plasman na finalni turnir narednog proleća.
Finalni turnir za ovu sezonu počinje večeras u Đenovi, a učestvuju: Olimpijakos (GRČ), Špandau (NEM), Eger (Mađ), Barseloneta (ŠPA), Jug (HRV), Solnok (MAĐ), Pro Reko (ITA) i Breša (ITA)
ISTORIJSKE POBEDE
Osim bodovno neprocenjivih trijumfa nad “Vojvodinom” i “Partizanom”, ove pobede nose i segment istorije. Novosađani su prvi put pobeđeni u Šapcu od rekonstrukcije Gradskog bazena, iako su nekoliko puta bili na rubu poraza, uvek bi i fortuna stala na njihovu stranu. Sada nisu imali ni priliku da se vrate.
Još značajnija, važnija je pobeda nad “Partizanom”. Šampion Srbije je prvi put u istoriji VK “Šabac” poražen, a Šapčani su “crno-belima” naneli i prvi prvenstveni poraz u Beogradu u poslednjih 20 godina!!! kada se posmatraju ligaška takmičenja u Srbiji, a da rivali nisu Crvena Zvezda ili kragujevački “Radnički”.
Ligaškim trećim mesto zaokružen je i “triling” koraka kluba u odnosu na prethodnu sezonu. U sva tri takmičenja učinjen je korak više. Treće mesto u Regionalnoj ligi, ove sezone zamenilo je drugo, polufinalisti Kupa 2016. postali su finalisti Kupa Srbije 2017. godine, a četvrtoplasiran tim lige, ove sezone bar je treći.
Tabela koju vidite je bila aktuelna pre sinoć odigrane runde.
NEMA NEPOBEDIVIH
Svakako će Šapčani imati i najveći bodovni saldo ikada u domaćem šampionatu, a posle bodova protiv “Partizana”, više ne postoji nijedan klub iz Srbije kojeg “Šabac” nije savladao u zvaničnim mečevima. Na spisku timova koji su poklekli su tri šampiona Evrope (Partizan, Crvena Zvezda i Bečej), kao i finalista Lige šampiona i pobednik Evrokupa (Radnički). Osim ovih, možemo posmatrati i širu sliku nekadašnjih država gde su poraz osetili šampioni Evrope (Primorac Kotor, POŠK Split), učesnici F4 LŠ (Budvanska Rivijera) i pobednik LEN Kupa (Kataro Kotor).

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa