14. jun 2018.14. jun 2018.
Vlast krivi opoziciju, građani plaćaju kazne
PROTESTI ZBOG POSKUPLjENjA GORIVA NISU URODILI PLODOM

Vlast krivi opoziciju, građani plaćaju kazne

Građani Srbije, nezadovoljni cenom goriva, izašli su na ulice i svojim vozilima blokirali neke od glavnih saobraćajnica širom zemlje.
Prvog dana protesta, u petak 8. juna, najveći broj nezadovoljnih građana je izašlo svojim vozila na ulice. U subotu i nedelju se broj već smanjivao, a u ponedeljak, za kada je bio najavljivan glavni protest i to od sedam ujutro, ovaj bunt se raspao. Izuzev Mladenovca, Novog Sada i Leskovca, protesti su zabeleženi sporadično.
Cena goriva u Srbiji se za dizel približava cifri od 170 dinara, dok je benzin oko 160 dinara po litru. To je među najskupljim cenama u regionu, ali ne i u ostalim evropskim državama. S tim što treba imati u vidu da je u razvijenim evropskim državama prosek plata višestruko veći nego u Srbiji.
Utisak je da je cena goriva u Srbiji, imajući u vidu prosek plata, izuzetno visoka i stalno u porastu. Visoka cena koju građani i privreda plaćaju na srpskim pumpama je rezultat akcizne politike države koja nije menjana godinama unazad. Dok je u drugim zemljama osnovni izvor za budžet naplata PDV, u Srbiji su to akcize. U strukturi cene goriva koju mi građani plaćamo, država zahvata 53 odsto od cene dizela, odnosno 51 odsto od cene benzina. Ako uzmemo da je cena dizela u Srbiji 164 dinara, više od 82 dinara uzima država. To je razlog za proteste.
Srpska vlast, koja očigledno nije verovala da će blokada puteva da bude dugoistrajna i uspešna, odmah je krenula da napada opozicione lidere da su krivi za hasu koji je izazvan blokadom puteva. Ovaj protest je odmah proglašen nezakonitim. Redom su okrivljeni Dragan Đilas, Saša Janković, Vuk Jeremić i Boško Obradović. Izuzev ovog poslednjeg, nijedan od tih lidera nije viđen na blokadama, niti su ulice i puteva blokirale luksuzne limuzine. Šabac je primer za to.
Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čitav niz uvreda izneo na račun opozicije u Srbiji, nazvavši Đilasa, Jankovića, Jeremićam i ostale – lopovima, političkim ludacima.... Čak je u jednom trenutku rekao da se „jede“ zato što je ranije rekao da svako može slobodno da protestuje. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je naglasio da će policija da sprovede red i da neće da dozvoli blokadu saobraćajnica.
- Niko sa ulice neće diktirati kako će se Vlada ponašati. Uvek želimo da razgovaramo o svim temama. Ali, nikada ulica neće diktirati kako da se Vlada ponaša. Ljudi moraju da budu svesni da čine prekršaj Zakona o javnom okupljanju - kazao je Stefanović.
U mnogim gradovima je policija pisala kazne, a negde je i privodila učesnike protesta. Na kraju kada se sve umirilo, predsednik je slavodobitno izjavio da „niko u Srbiji neće moći da blokira auto put“. Izgleda da građanima Srbije gorivo, ipak, i nije tako skupo, jer su posle ove rečenici protesti utihnuli.
On je rekao da će se tamo gde bude zakonskih prekršaja pisati prekršajne kazne. Zakon o javnom okupljanju predviđa kaznu u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara za vozače koji zaustave ili parkiraju vozilo na autoputu u saobraćajnoj traci, a 10.000 do 20.000 dinara za one koji u zaustavnoj traci parkiraju vozilo na autoputu.
U Šapcu je policija bila izuzetno korektna prva tri dana protesta. Niti je zapisivala tablice građanima, niti ih je sprečavala u organizovanju protesta. U ponedeljak se, međutim, organizovala i nije bilo moguće organizovati blokadu od sedam ujutru. Između ostalog i zbog malog broja građana koji se okupio.
Proteste više niko ne pominje. Predsednik je najavio mogućnost da se cena koriguje za poljoprivrednike. Građani još jednom nisu uspeli i vlast sada ništa ne sprečava da diže cenu u nedogled. Mogu li građani bez opozicije da se izbore za ono što žele, i može li opozicija bez građana u borbu protiv ove vlasti ostaju pitanja za raspravu u narednom periodu. Do tada, građanima Srbije ostaje da se pomire sa cenom goriva koja je, barem u okruženju, među najvišim.
Protesti u BiH, Crnog Gori i Francuskoj
Prateći analogiju srpskih vlasti, ispada da su Đilas, Janković, Jeremić i ostali, moćni i uticajni i van granica svoje zemlje. Protesti protiv poskupljenja goriva organizovani su i u okruženju - u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U Federaciji su protesti urodili plodom i dogovoreno je smanjenje cene goriva, dok u Republici Srpskoj, nije. Francuski farmeri su, takođe, ustali protiv rafinerija i blokirali njihov rad, ali ne zbog cene, već zbog namera naftne industrije da ne koristi domaću repu za proizvodnju goriva.

Đuka bi da bije
Najdalje u osudi opzicije kao organizatora protersta otišao je narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović, popularni Đuka. On svakodnevno svoju emisiju na televiziji Kopernikus koristi kako bi napao opoziciju kao organizatora, koja želi da ovim protestima sruši vlast i oslabi joj pregovarački kapacitet u razgovoru sa Prištinom!? Otišao je još dalje i rekao da bi, on lično, prebio sve ljude koji blokiraju saobraćaj i to tako da bi se u....li.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa