14. jun 2018.14. jun 2018.
Promovisani nagrađeni romani
SVEČANA SALA SKUPŠTINE OPŠTINE BOGATIĆ

Promovisani nagrađeni romani

Roman Tihomira Nestorovića “Ilinčići” i Dragana Kolarevića “Masoni i sarajevski atentat”, koji su nagrađeni, na nedavnoj manifestaciji “Dani Janka Veselinovića” u Glogovcu, za najbolji istorijski roman objavljen u protekloj godini, priznanjem s imenom ovog značajnog pisca velike srpske ravnice, predstavljeni su široj javnosti, proteklog četvrtka u svečanoj sali Skupštine opštine Bogatić.
Uvodnu reč dala je Tanja Jurišić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, koji je uz pomoć Skupštine opštine ove lokalne samouprave, organizovao promociju.
O nagrađenim romanima, najpre je govorio književnik Radovan Kalabić, predsednik žirija i član Udruženja književnika Srbije, koje je nagradu i uvelo. On je između ostalog naglasio da se žiri zbog velike produkcije knjiga koje su se našle u konkurenciji, odlučio za dve ravnopravne prve nagrade.
Uzimajući reč, Kolarević je potvrdio da je njegov roman kruna dosadašnjih istraživanja koja je sproveo na temu masoni i sarajevski atentat. S druge strane predstavljajući se publici, Nestorović je naglasio da u knjizi prati istoriju jedne porodice. Ujedno dopadljivo i čisto opisuje lepote kraja, koji mu je neobično drag i kroz koji je često prolazio. Precizirao je da se radi o Mačvi, kojoj se i danas obraća s dužnom pažnjom, kao i njenim žiteljima, svojim komšijama koje plahovita Drina nikad nije delila.
Skupa je ovo bio lep umetnički doživljaj i prava je šteta što mu nije prisustvovao veći broj ljudi.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa