14. jun 2018.14. jun 2018.
Zablistao “Rasvitkom sumraka”
BERISLAV S. KUZMANOVIĆ, PESNIK IZ SALAŠA CRNOBARSKOG

Zablistao “Rasvitkom sumraka”

Kratke ratne priče koje je napisao 1998. godine boraveći kao vojnik na Kosovu, ostale su u trajnom sećanju bez obzira što ih nije objavio. Delovi još postoje na izgužvanom papiru i u mislima, ali to što je tada preživeo večno mu se urezalo u pamćenje i kao da je opredelilo njegovo dalje književno stvaralaštvo.
Berislav S. Kuzmanović iz Salaša Crnobarskog, o kome je reč u međuvremenu izdao je tri knjige. Uglavnom su to zbirke poezije u kojima je pronašao sebe. Trenutno je svoje književno stvaranje usmerio na roman i već prema prvim naznakama, prikupljena građa i smernice kojima oblikuje određene likove, dosta obećavaju. Na to mu ukazuje i njegov “književni mentor”, Radovan Kalabić, kolega po peru, član Udruženja književnika Srbije.
- Prezentacija dosadašnjeg ukupnog stvaralaštva u zdanju “Đure Jakšića” u Skadarliji za mene je izuzetna čast. Dugo sam čekao ovaj trenutak i nadam se da će biti uspešan, kaže naš sagovornik.
“Zablistao” je stihovima iz zbirke “Rasvitak sumraka”2004. godine. To su pesme “poetizovane ravnogorske čitanke”, koje su najviše pobudile njegovu pažnju. Potom je došla zbirka “Suza zbog svetlosti” 2007. i “Sjaj peska” 2017. godine (zbirka pesama i kratkih priča).
Postao je član novoosnovanog Udruženja pisaca “Janko Veselinović” u Bogatiću, a svoje dosadašnje ukupno stvaralaštvo predstaviće ljubiteljima knjige u Beogradu (Skadarlija 15. jun, u kući “Đure Jakšića”). Predvideo je da stihove upotpuni starim ruskim pesmama i osvrtima na njegov rad, komšije Miladina Jagodića i duhovnog idola Radovana Kalabića.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa