14. jun 2018.14. jun 2018.
Jevremovi dani u Jevremovoj Školi
Tradicionalna manifestacija

Jevremovi dani u Jevremovoj Školi

Jevremovi dani su manifestacija koja se već tradicionalno održava u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“.
Ove godine Jevremovi dani započeli su uz predstavu „Bajka iz parka“ koja je održana u Kulturnom centru 12. maja, a koju su pripremili mališani iz produženog boravka.
Aktiv nastavnika biologije i hemije održao je predavanje o plastičnim polimerima (plastičnim masama) povodom Dana planete, a realizovana je i izložba nakita od polimera. Tom prilikom su učenici i nastavnici pokazali šta se sve može postići reciklažom plastične ambalaže. Likovno - literarna aktivnost pod nazivom „Jevrem Obrenović u slici i reči učenika 3. razreda“ održana je 24. aprila na platou škole. Tada su mališani inspirisani Jevremom Obrenovićem izlagali svoje radove. U zdravom telu zdrav je i duh, kaže mudra poslovica, a sa tim se slaže i aktiv nastavnika fizičkog vaspitanja koji je organizovao turnir u odbojci, stonom tenisu i fudbalu za učenike naše škole.
U okviru Jevremovih dana održano je predavanje iz geografije „Šabačka posavina“, dok je gospodaru Jevremu bio posvećen i kviz znanja u kome su učenici četvrtog razreda pokazali koliko poznaju ovog našeg velikana.
U petak 18. maja, u sali Šabačkog pozorišta, upriličena je i ove godine predstava na stranim jezicima koji se uče u školi, na egleskom, italijanskom i nemačkom. Predstavu su otvorile dve učenice pevajući uz gitaru himnu škole za koju su tekst i melodiju napisali upravo đaci ove škole. Predstave su pripremane u okviru sekcija na koje su se učenici dobrovoljno prijavili u želji za većom slobodom i igrom u učenju. Osim glumom doprineli su i u osmišljavanju kostima, frizura, scenografije kao i delova scenarija
U petak, 18. maja, u Domu kulture u Mišaru je, takođe, održana predstava „Prolećno veselje“ koju su pripremile učiteljice, a izveli učenici Osnovne škole „Jevrem Obrenović“ uz njihovu pomoć i veliku podršku publike.
Plesom na platou ispred škole pod nazivom „Četiri godišnja doba“ nastavljeno je obeležavanje Jevremovih dana. Ovu veselu i šarmantnu aktivnost realizovali su učitelji i učenici drugog razreda. Da fizika nije samo predmet u školi već i deo svakodnevnog života pokazala je interaktivna radionica u prostorijama kabineta za fiziku. Svrha ove aktivnosti je da se fizika približi učenicima na primerima iz svakidašnjice. Folklorna sekcija škole izvela je Splet igara (tri narodna kola) i skeč Moba. Cilj je bio da se pored igre pokaže i usmeno narodno stvaralaštvo uspavanke i zagonetke.
Kako jedno obično kijanje u pozorištu može da se pretvori u tragediju pokazali su nam učenici dramske sekcije. Oni su na Književnoj večeri 29. maja izveli dramatizaciju Čehovljeve novele „Činovnikova smrt“. Adaptacija je začinjena humorom i muzičko - baletskim elementima.
U okviru Jevremovih dana učenici su krenuli i u potragu za izgubljenim blagom. Tom prilikom su rešavali zagonetke, družili se, zabavljali, pokazali timski duh, a oni najbolji su stigli i do blaga.
Kao i svake godine tako i ove godine Jevremovi dani su se završili centralnom predstavom u Šabačkom pozorištu 6. juna. Priredba je započela pesmom „ Ceo svet je naš“kojom su Irina Brodić i Jana Paunović predstavljale Srbiju na Dečjoj pesmi Evrovizije. U nastavku programa predstavljeni su uspešni i talentovani učenici koji su osvojili brojne nagrade iz raznih predmeta i koji su pozdravljeni od strane publike gromoglasnim aplauzom. Aplauz su zaslužili i njihovi nastavnici i učitelji koji su ih pripremali, vodili i bodrili kroz proces takmičenja.
Publici se obratila direktorka škole Svetlana Smiljanić koja je istakla da škola postoji i uspešno radi 66 godina, a škola u Oridu čak 86 godina. O kvalitetu rada škole govore uspeh i rezultati naših učenika koji stasavaju u valjane, čestite i obrazovane ljude.
Kako izgleda kada u jednu malu seosku sredinu devetnaestog veka dođe školski nadzornik videli smo u centralnoj predstavi „Čekajući školskog nadzornika“, koja je adaptacija komada Koste Trifkovića. Iza predstave stoje veliki rad i posvećenost umetnosti učenika i nastavnice Zorice Lazić, a pomoć je pristigla i od nastavnice muzičkog, nastavnica likovnog i nastavnica maternjeg jezika.
Aktiv nastavnika likovne kulture i aktiv nastavnika istorije organizovao je 12. juna izložbu učeničkih radova i istorijsko-muzičko veče povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata u sali Kulturnog centra pod nazivom „Junaci Velikog rata“.
Ovom manifestacijom završeno je još jedno interesantno, edukativno i kreativno obeležavanje Jevremovih dana.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa