14. jun 2018.14. jun 2018.
Deca mogu promeniti svet
UČENICI „LAZINE“ ŠKOLE
POSETILI AZIL „MEDA“

Deca mogu promeniti svet

Prošle sedmice 14 učenika OŠ „Laza K. Lazarević“ posetilo je azil za napuštene pse „Meda“ u Jevremovcu. Bio je to nastavak interdisciplinarnog časa koji su imali pre oko mesec dana i na kom su učili da budu odgovorni građani. Tom prilikom, Aleksandar Stanojlović, osnivač Udruženja za zaštitu životinja „Meda“ i vlasnik istoimenog azila, objašnjavao je deci kako da se odgovorno ponašaju prema životinjama.
Deca su na času izrazila želju da posete azil i pomogu koliko je u njihovoj moći. Nastavnici su ih podržali i ideju su uspeli da realizuju pre letnjeg raspusta.
Pored toga što su mogli da maze pse i igraju se sa njima, deca su od Aleksandra čuli i priče o tome kako su neki od pasa stigli u njegov azil. Kada su pred kraj posete sumirali utiske složili su se da im je bilo lepo, ali i potresno. Posebno ih je pogodilo kada su čuli priču o Lepom, pit-bulu kog ja Aleksandar našao u ranama od borbe i velikom rupom na glavi, najverovatnije od metka, što je bila kazna za izgubljenu borbu. Videli su i primer zanemarivanja psa, šarplaninca kom je na vratu ostao dubok usek od lanca na kom je proveo čitav život.
Sa druge strane, oduševili su ih mnogobrojni štenci u azilu i većina dece bi udomila neko od njih, samo kada bi im roditelji dozvolili.
-Ovo je prelepo mesto i volela bih da ima više ovakvih azila u našem gradu. Mama mi je dozvolila da uzmemo psa, ali ona bi neku posebnu rasu, a meni se baš sviđa jedno ovde, rekla je Nikolina Pantelić.
Učenike su u azil doveli nastavnica biologije Marijana Radaković i nastavnik srpskog Nikola Tanasić, koji su im držali i čas na temu odgovornog građanina, a pridružila im se i nastavnica geografije Nataša Popović. Smatraju da deca mogu mnogo više da nauče kada vide primer onoga o čemu govore, nego samo kroz priču na času.
-Ovo je najbolja nastava, realan susret sa problemom. Cilj časa nam je bio da oni nauče šta je to biti odgovoran vlasnik i ovo ima mnogo više efekta nego da su o tome samo slušali na času. Tema napuštenih pasa je slabo zastupljena i o tome se malo priča i zna. Škola može značajno da utiče na rešavanje tog problema i ako je propušteno da se o ovoj temi na pravi način informišu kod kuće, u školi to može da se ispravi, smatra Marijana Radaković.
Trenutno se u azilu „Meda“ nalazi stotinak, što odraslih pasa, što štenaca. Međutim, „dojave“ o novim napuštenim psima stižu svakodnevno, a udomljavanja ne idu tako lako. Dosta pasa u azilu je rasno, a neki do njih bili su na ivici života kada su pronađeni.
-Problem napuštenih pasa i mačaka mora da se rešava dugoročno. Edukacija najmlađih sigurno je dobar način da se to postigne. Deca koja gledaju roditelje kako bacaju štence lako jednog dana i sama mogu postati odrasli koji to isto čine. Roditelji će im verovatno reći da će se ti kučići snaći na ulici, da će ih neko uzeti. To se gotov nikada ne desi. Oni najčeše stradaju pod točkovima automobila, od ljudske ruke, od gladi ili od drugih jačih pasa kada je borba za opstanak u pitanju. Psi koji su stigli ovde imali su sreće, ali sve je manje mesta, a napuštenih pasa sve više. Čipovanje, sterilizacija i ozbiljnije kazne za one koji napuste svog ljubimca jedino je što može postići efekat, ističe Aleksandar Stanojlović.
Učenici šestog razreda „Lazine“ škole naučili su da budu odgovorni vlasnici. Ovakva edukacija škole ne košta ništa, a globalno mnogo znači. Mogli bi i ostali da razmisle.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa