14. jun 2018.14. jun 2018.
Među javom i med snom
Izložba nagrađenih učenica za likovno stvaralaštvo i
zanatsko umeće

Među javom i med snom

Srce moje, srce ludo,
šta ti misliš s
pletivom?
ko pletilja ona stara,
dan što plete, noć opara,
među javom i med snom.
Za učenice Škole primenjenih umetnosti, Anastasiju Mitrović i Mašu Tadić jedan od snova se ostvario kada su dobile priliku da svoje radove predstave na samostalnoj izložbi u Galeriji Kulturnog centra. Maturantkinja Anastasija dobitnica je nagrade za likovno stvaralaštvo, a Maša za zanatsko umeće. Postavka obuhvata crteže, kostime i ilustracije iz oblasti grafičkog dizajna, nastale tokom školovanja.
Mlada umetnica Anastasija Mitrović, predstavila se u punom sjaju kroz raznolike motive pejzaža, figure i mrtve prirode. Kroz raznovrsne tehnike crtanja, slikanja, stilskog krojenja i grafike uočava se težnja ka suptilosti linije i njeni radovi mogu se opisati kao uverljiv umetnički doživljaj. Ovo je prva samostalna izložba za maturantkinju koja će uskoro dobiti diplomu stilskog krojača.
- Dolaskom u srednju školu proradila je ambicija kod mene i želela sam sve više da napredujem. Ove četiri godine su jedno veliko i lepo iskustvo za mene. Jako sam srećna zbog izložbe i što sam ostvarila jedan od svojih snova, a to je ova izložba. Na njoj su predstavljeni crteži istorijskih kostima, grafike i nekoliko modela kimona, koji su tema mog maturskog rada - istakla je Anastasija Mitrović.
Poput starih majstora slikarskog zanata, Maša Tadić, gradi svoj likovni izraz kroz istraživanje i pažljivo proučavanje klasične i moderne savremene umetnosti. Slikarsku paletu i četkice, zamenila je digitalnim medijem kompjuterske grafike, pažljivo i uverljivo prenoseći svaki detalj.
- Mnogo mi znači što su moji radovi predstavljeni u Kulturnom centru, jer redovno dolazim da pogledam izložbe u Galeriji. Često dolazimo i sa profesorima u okviru prakse koju imamo u školi. Dobro poznajem koncpet rada ovde i veliko mi je zadovoljstvo što sam dobila priliku da samostalno izlažem. Ovde najviše možemo da vidimo moje ilustracije i to najviše volim da radim. Neke su ručno rađene, a neke kompjuterskom grafikom. Ovo je veoma lepo iskustvo za mene i mnogo sam srećna zbog toga - navela je učenica Maša Tadić, smer firmopisac kaligraf.
Dugogodišnja uspešna sradnja između Škole primenjenih umetnosti i Kulturnog centra je nastavljena izložbom nagrađenih maturantkinja.
- Mislim da 25 godina postojanja i rada Škole primenjenih umetnosti i 50 više godina Kulturnog centra, kao i brojne godine uspešene saradnje pokazuje da su ove dve ustanove usko povezane. Ovogodišnja izložba učenica pokazuje kako se predstavljaju dve sasvim različite mlade umetnice. Sa jedne strane strane možda budući grafički dizajner, a sa druge neko ko se bavi kostimom i klasičnim slikarskim tehnikama - navela je direktorka Kulturnog centra, Sonja Petrović Jagić.
Izložba je otvorena do 15. juna u Galeriji Kulturnog centra.

M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa