14. jun 2018.14. jun 2018.
ODRŽAN PRVI DEO FESTIVALA EVROPSKOG FILMA U KULTURNOM CENTRU ŠABAC

GDE PROŠLOST SUSREĆE BUDUĆNOST

Poslednjih godina, Kulturni centar Šabac nastoji da se profiliše kao pravi urbani centar filmske umetnosti. U okviru tri festivala Evropskog filma, Slobodne zone i Beldoksa, sugrađani imaju priliku da pogledaju drugačije filmove od onih koji se emituju na tv kanalima i bioskopskom repertoaru. Uglavnom su to niskobudžetni, umetnički, igrani i dokumentarni, najčešće evropski filmovi.
Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra, u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije.
Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine, jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” sa željom da se podstakne otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film.
Od 5. do 8. juna, u Šapcu je, nakon Zaječara, Mladenovca i Užica, održan prvi deo sedmog Festival evropskog filma, koji su otvorili Mihal Hrušik iz slovačke ambasade u Beogradu i Marija Stevuljević iz EU Info centra.
Filmofili Šapca imali su priliku da uživaju na otvorenom prostoru, u dvorištu Kulturnog centra, u najnovijim ostvarenjima evropske kinematografije na temu kulturnog nasleđa.
- Drugi deo Festivala biće održan početkom jula, a treći na jesen. Veliki broj ambasada odazvao se pozivu Info centra Evropske unije u Srbiji, koji organizuje ovaj festival. Filmova ima u znatnom broju i to je bio razlog što se filmovi prikazuju u nekoliko faza ove godine. Festival evropskog filma najposećeniji je od tri festivala koja organizuje Kulturni centar, kaže Filip Kovačević, urednik programa.
Tokom festivala biće prikazano ukupno osam filmova iz Francuske, Portugalije, Kipra, Slovačke, Mađarske, Italije, Slovenije i Španije.
Ljubitelji sedme umetnosti imali su priliku da vide slovenački film “Fer-plej”, koji je otvorio festival, dokumentaristički portugalski film “Alentežo, Alentežo”, slovenački dokumentaristički film “Život i sećanje” i špansku dramu “Prodaće i kišu”.
Od 3. do 6. jula, Šapčani će moći da pogledaju drugi deo ovog festivala: italijansku dramu “Leopardi”, mađarski dokumentaristički film “Mađari za Barsu”, francusku dramu “Nisam đubre” i kiparsku dramu “Dečak na mostu”.

M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa