Info

14. jun 2018.14. jun 2018.
SELO NEKAD I SAD

Baba Krstina

U eri zdrave hrane i vraćanja u život naninih recepata prisetiše se nedavno predanja o baba Krstini. U komšiliku obližnjih pocerskih sela omiljena Kica je bila umetnik jela i prepoznatljive Patišpanje. Da dobro ste pročitali, ona je tako zvala. A imala je na to pravo, kažu, jer nijedna posle nje nije imala takav ni miris ni ukus. Zbori predanje a mi bi ipak korak u sadašnje vreme.
Ritam života i uvek sat dva kraći dan stvaraju brza jela i nezdrav život. Tvrde znalci tako ekspresno nastaju i jela i poslastice pa se ostave i za par narednih dana. Njegova veličanstva darovi napretka kojima se ne vidi kraj. Istina sve više se spremaju i stara jela u nekoj požuteloj knjizi recepata koji mirisno zaživi ali tek da uporedimo.
Povratak umeću baba Krstine je bio od negovane bašte sa svim povrćem i prepoznatljivih pet pilića koje je negovala do težine od pet do šest kilograma. Klala po potrebi a višak ostavljala u ledenoj kofi bunara iskopanog pre par vekova. Potom se sve spremalo narodski natenane. A najbitnije, mladima zborila baba, kuvati na iskraju ringle starog smederevca. Kupovala je po fat dva kvalitetne bukve od nevelike penzije i uživala u staroj ćerpičari koja ni u dvadesetom veku nije imala struju. Ručak se prestavljao odmah posle doručka u sada teško shvatljivih šest ili najdalje sedam sati i stizao uz tihi romor ili krčkanje tik pred ručak, malo iza podne. Beše to vreme i užine i ćindije, tek da se vremešniji podsete. Salata stizala iz bašte pred samo jelo a sokovi od višanja i zove po samo njoj znanom receptu. Nedeljom sledila je patišpanja od desetak ili dvadeset jaja od prelepih desetak kokošaka koliko je imala u ograđenom delu dvorišta. O ukusu teško da neko može posvedočiti ali po predanju bilo je ukratko prste da poližeš.
Sad zlonamerni će reći žal za prošlim vremenom ali ajde da uporedimo. Ako izuzmemo roštilj i pečenje ukusi su problematični, primereni vremenu i tek po koja dama posvećena kući ostavlja trag svojim umećem. Nedavno je potpisnik ovih redova slušao hvalu o sarmi od rena i kojekakvim jelima opojnih mirisa. Ima za punu istinu i kvaliteta ali teško da se sadašnji hleb da nositi u teškoj bitci sa somunom baba Krstine koji je trajao od subote do subote.
A bila je čudo baba Kica. Odlazila je u komšiluk da gleda serije. Istina volela je domaće ali kao i sve žene vremešne na iskraju dvadesetog veka strane serije u komšiluku sa ispisnicom prosto gutala. Nije znala da čita pa joj je kona prepričavala a kad tok serije dođe do zapleta svaki sekund beše dragocen. I dok je baba Kici izmicalo strpljenje prativši glavnog junaka i prelepu crnku, da bi joj pojasnila ko im sreću kvari, komšinica slikovito pojasni, onaj do kredenca. I nije tu kraj slatkih priča o baki punoj života. Kada bi se serija završila pogodili ste srećnim ishodom znala je da pripremi nedeljni ručak sa sve patišpanjom. Uz kafu i slatko od trešanja do u detalje se vraćala serija na početak. Živela je baba Krstina svaku seriju do kraja života od početka do kraja i ništa je nije moglo omesti da odgleda svaju epizodu. Svima draga i u pričama nezaobilazna baba Krstina.
Svako vreme nosi svoje breme i prepoznatljivosti pa da se neko ne uvredi itekako znamo da postoje bake i u dane današnje koje briljantno spremaju i jela i sve redom. I mlađe dame umeju štošta u kuhinji uraditi već koliko su se majke postarale da bude tako. Priču o baba Krstini nudimo i kao pokazatelj ne tako romantičnih godina. Naime ostalo je u predanju i da je baba Kica kuvala sa tek punih pet godina dok se velika zadruga porodice delila i nove kuće zidala i sve stizala samo je škola ostala nedostižna. To je nije omelo da bogato zbori. Koliko prijemčivo ovom vremenu ne bi da sudimo ali lepo je podeliti bogato pa ma kako naizgled bilo marginalno nekima. Da budemo jasniji svima bi sigurno prijala patišpanja sa šlagom iliti torta po receptu baba Krstine. Čisto da zasladimo.

Sreten Kosanić

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa