14. jun 2018.14. jun 2018.
ALTER NATIVA: AROMATERAPIJA

MIRIŠLjAVI SVET ZDRAVLjA

Aromaterapija, deo fitoterapije, kontrolisano je korišćenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja, lečenja i prevencije bolesti na svim nivoima čovekovog postojanja. Iako ih nazivamo uljima, radi se o lako isparivljivim, nemasnim prirodnim esencijama, koje se dobijaju iz biljaka pomoću destilacije, ekstrakcije, ili neke druge metode izolacije.
S obzirom da jedno eterično ulje sadrži na stotine hemijskih sastojaka, delovanje eteričnih ulja na ljudski organizam još uvek nije u potpunosti razjašnjeno. Poznato je da farmakološki deluju na tkiva i organe, na hormonski i nervni sastav. Eterična ulja svojim mirisom deluju i na raspoloženje i emocije (putem receptora u nosu informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak), a postoji još i skriveno feromonsko delovanje. Takođe, svako ulje ima svoju energiju, kojom možemo delovati na ljudsko energetsko polje. Upravo zbog sposobnosti delovanja na nekoliko različitih nivoa, eterična ulja idealno služe holističkom pristupu čoveku i njegovim potrebama.
Etarska ulja se koriste na različite načine, inhalacijski, dermalno, oralno, vaginalno i rektalno. Kod nas je, zbog preovladavajuće engleske verzije aromaterapije, najzastupljenija metoda dermalne primene (i to putem aromamasaže koja se reklamira kao rešenje za apsolutno sve probleme), putem difuzera i aroma lampica, a na spomen ostalih načina primene diže se velika buka. Aromaterapeut koji vam kaže da se eterična ulja nikad i ni u kom slučaju ne smeju uzimati oralno nije dovoljno edukovan, što ne znači da bi trebalo da sami, bez znanja ili savetovanja sa stručnim terapeutom, počnete da gutate nerazređena ulja za koja ste negde čuli, ili pročitali da rešavaju problem koji imate.
Ugled i delovanje aromaterapije i eteričnih ulja potvrdili su visoko cenjeni lekari, istraživači i farmaceuti. Usprkos neospornom i klinički dokazanom delovanju, aromaterapija, osim u Francuskoj, nikad nije dobila zasluženo priznanje službene medicine. Razlog za to, između ostalog (farmaceutska industrija, kultura bolesti), nalazimo u neispravnoj upotrebi eteričnih ulja, koja je rezultat nepoznavanja osnova hemije eteričnih ulja, različitih varijeteta i podvrsta pojedine vrste. Činjenica da je aromaterapija prihvaćena od velikog broja šarlatana, nikako ne pomaže njenom priznanju kao efikasne terapeutske metode.
Pojam aromaterapije je i kod nas prilično pojednostavljen. Takva aromaterapija “iskače” iz svakog grma, nudi se u kozmetičkim, frizerskim i inim salonima. Nanošenje mešavine mineralnih (u najboljem slučaju, biljnih ali rafinisanih) i eteričnih ulja, koja su često sumnjivog kvaliteta, nije aromaterapija, kao što nije ni udisanje sintetičkih eteričnih ulja koja nam prodaju i u apotekama. Da bi bila delotvorna, neophodno je da etarska ulja budu čista.
Masaža eteričnim uljima posebno je delotvorna u lečenju problema sa kojima se susreću žene, kao što su PMS i poremećaji u menopauzi. Takođe, može nam olakšati blaže oblike tegoba i depresije, nesanicu, emocionalne disbalanse, glavobolje, bolove u mišićima... Većina eteričnih ulja izvanredno neguje kožu, uravnotežuje lučenje sebuma i poboljšava tonus delujući na funkciju kapilara. Takođe, esencije biljaka mogu se koristiti u preparatima za kosu i kožu glave, jer sprečavaju pojavu peruti i podstiču rast kose. Ako ih nanosite bez masaže, eterična ulja pomažu da se rešite gljivica, svraba ili herpesa. Ako ih koristite za parne inhalacije, možete ublažiti prehladu i grip, kao i kašalj, upalu krajnika ili grla.
Pored toga što su eterična ulja lekovita, samo njihovim mirisanjem popravljamo raspoloženje i osećamo se bolje. To se dešava zato što je čulo mirisa povezano sa limbičkim sistemom – područjem u mozgu koje se bavi emocijama i pamćenjem. I baš tu leži objašnjenje tajanstvenih mogućnosti umeća aromaterapije i psihoaromaterapije koja pomaže kod emocionalnih i mentalnih disbalansa.

M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa