14. jun 2018.14. jun 2018.
NAKLON ŠAMPIONIMA
ŠABAC – KAJAKAŠKI ODLIKAŠ SRBIJE

NAKLON ŠAMPIONIMA

Srpski kajak osvojio medalje u tri discipline, a “zorkaši” doneli dve. Zorić i Tomićević svetski rekorderi. Slavlje nekoliko dana, a onda punom snagom za Portugal
Šabački kajak naviknut je na najveća dostignuća i medalje. Na Evropskom prvenstvu u Beogradu, Srbija je osvojila tri medalje, a o doprinosu ovdašeg kajaka dovoljno će reći jednostavne činjenice. Zlato osvojili jedan aktuelni i jedan bivši član “Zorke”. Srebro osvojio dvosed sa jednim članom “Zorke”, a bronzu zaslužio doskorašnji član šabačke ekipe. Trener “odlikaša” šapčanin i strateg “Zorke”.
NIKADA NIKO KAO MILENKO I MARKO
Nismo ništa novo rekli ako konstatujemo da su Milenko Zorić, dugogodišnji član šabačkog kluba “Zorka” i njegov klega iz dvoseda Marko Tomićević, najbolji kajakaši današnjice na distanci od 1.000 metara, no, sada se o njima, samo na osnovu preciznih činjenica, može govoriti kao najboljima IKADA!
Kajak je stari sport, dvosed na kilometarskoj deonici dugo je u programu velikih takmičenja, mnogo je šampiona prodefilovalo vodama sveta, ali nikada niko nije izveslao trku za tri minuta, četiri sekunde i 940 hiljaditinki. Naviknuti na titule, sjajni kajakaši su očekivali zlato, najavljivali titulu i opet su uspeli da prevaziđu očekivanja svetskim rekordom.
-Titula koja nam je nedostajala, osvojena kod nas, mislim da ne može bolje i lepše. Sve o čemu sam sanjao od prvog kajakaškog treninga, ostvarilo se, zbog ovakvih trenutaka se radi, trenira, odriče i sve dobije smisao. Nešto lošije smo startovali, no imali smo svoj plan i taktiku. Neverovatan osećaj u kome ćemo uživati nekoliko dana, a onda ga konvertujemo u pokretački motiv za posvećen rad i pripremu odbrane svetskog zlata na planetarnom šampionatu u Portugalu – istakao je posle trke Milenko Zorić.
Stari rivali iz Nemačke Gros i Hof još su prvi do najboljih, ali čini se da, u ovom trenutku, prvo i drugo mesto deli bar nekoliko praznih mesta. Treća pozicija pripala posadi Španije (Kubeljos i Penja).
POREDAK FINALA: 1. SRBIJA (Zorić-Tomićević) 03:04,940; 2. Nemačka 03:06,206; 3. Španija 03:06,750; 4. Slovačka; 5. Belorusija; 6. Ukrajina; 7. Francuska; 8. Poljska; 9. Švedska.
ZLATO PITANjE
TRENUTKA
Razdvajali su Nebojšu Grujića, šabačkog kakajaša i Marka Novakovića, no čim je dvosed na 200 metara vraćen u program. zauzeli su svoja mesta, uzeli vesla i iako u zaostatku za stotine treninga usled pauze, brzo su oživeli saradnju koja ih je vodila do vrha. Kada je put ka postolju poznat, lako se ponovo “izlazi na njega”. Prethodne godine su najavili povratak na tron, na vrata “zakucali” u Segedinu, a vrhunski kvalitet potvrdili u Beogradu. Bilo je blizu i zlato, nekoliko milimetara, no ovaj put je otišlo u ruke olimpijskih prvaka Kraviota i Tora (Španija).
-Sada su oni bili prvi, nijanse su odlučile, ali već na sledećem takmičenju težimo da oni nama gledaju u leđa. Odlična trka, lep osećaj nastupati pred svojim navijačima i baš sam rekao posle trke da bi bilo sjajno kada bi stalno Prvenstvo bilo u Srbiji. Medalje stavljamo u kolekciju i svu pažnju usmeravamo ka Svetskom u Portugalu – istakao je Grujić.
POREDAK FINALA: 1. Španija 00:31,250; 2. SRBIJA (Grujić-Novaković) 00:31,388; 3. Mađarska 00:31,600; 4. Rusija; 5. Nemačka; 6. Letonija; 7. Francuska; 8. Italija; 9. Bugarska.
ŠABAČKA ŠKOLA
Poznato je koliko Šabac znači u srpskom kajaku, te su i dva trenera u stručnom štabu selektora Sibinkića sasvim logičan ishod. Uroš Pavlović teško da može nabrojati sve trenerske uspehe, iako je još u kategoriji mladih trenera. Sada je bio trener sve tri posade “odlikaša” našeg kajaka, a uz njega, među trenerima reprezentacije bio je i Milan Đenadić.
-Vrlo sam zadovoljan nastupom svih reprezentativaca. Milenko i Marko su neverovatan tandem, bez premca trenutno u svojoj kategoriji. Imponuje njihova sigurnost, smirenost i kada start ne bude najbolji i to donosi uspehe. Nebojša i Novaković se vraćaju u onu predolimpijsku formu. K2 200 je sprint, nema mesta ni za hiljaditinku slabijeg ritma, već su u vrhu, a verujem da mogu uskoro i do zlata, tome težimo u Portugalu – rekao je Pavlović.
ŠAPČANI U
ČETVERCIMA
Deo velikog takmičenja u Beogradu bili su i olimpijac Dejan Pajić, odnosno Mihailo Subotić. Nosili su grb nacionalnog saveza u četvorosedima na 500 i 1.000 metara.
Posle predbrođenih kvalifikacija i polufinala kvartet: Džombeta, Hančovski, Rasulić i Mihailo Subotić, izborio je pravo nastupa u finalu. Posle ove trke zvanično su osmi četverac Evrope. Do postolja im je nedostajalo oko šest sekundi.
POREDAK FINALA: 1. Belorusija 02:48,841; 2. Slovačka; 3. Španija; 4. Rusija; 5. Mađarska; 6. Nemačka; 7. Poljska; 8. SRBIJA 02:55,564; 9. Češka.
Posada” Torubarov, Holpert, Vekić, Dejan Pajić stigla je do polufinala gde je osvojila osmo mesto. Do odlučujućeg okršaja nedostajala im je sekunda i 700 hiljaditinki. Zajedinčka ocena stručnog štaba da je u K4 500 konkurencija najjača od kako pamte da je u programu.
POLUFINALNI POREDAK: 1. Rusija; 2. Portugal; 3. Rumunija; 4. Poljska; 5. Češka; 6. Italija; 7. Litvanija; 8. SRBIJA 01:26:855; 9. Ukrajina.
Svetski šampionat će biti održan od 22. do 26. avgusta u Portugalu.

D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa