21. jun 2018.21. jun 2018.
Sedmica u znaku kraljice cveća
FESTIVAL “RUŽE LIPOLISTA”, 24. PUT

Sedmica u znaku kraljice cveća

Petodnevna manifestacija se danas iz Šapca seli u Lipolist. Organizatori očekuju rekordnu posetu. Festival podržan projektom jačanja prekogranične saradnje ROSIS4H
Lipolist, selo najlepše u junu kad lipe i ruže cvetaju, i ove godine otvara svoje kapije za sve ljubitelje cveća iz Srbije i inostranstva. Organizatori očekuju rekordnu posetu, a festivalski dani su počeli u utorak u Narodom muzeju izložbom “Mirisna bašta”. Sinoć na Trgu šabačkih žrtava pesmom ženskog tamburaškog sastava “La banda”, i podelom nekoliko hiljada ruža sugrađankama, gosti su pozvani da nastave druženje u četvrtak, petak i subotu u domaćinstvima Topalovića i Marinkovića, odnosno dvorištu OŠ “Vojvode Stepe” u Lipolistu gde je planirano festivalsko finale na kojem će biti dodeljene tradicionalne nagrade.
Ove godine Festival organizuje Turistička organizacija grada Šapca, uz podršku Mesne zajednice Lipolist, Udruženja “Ruže Lipolista” i grada, a u okviru projekta Rosis for horticulture – rosis4H, koji se realizuje kroz prekogranični program INTERREG Hrvatska-Srbija, a finansira iz fondova Evropske unije.
-Verujem da će ovo biti jedan od naboljih festivala do sada. Sve ukazuje na to, a pre svega stanje u rasadnicima na kojima je procvetalo oko milion cvetova ruže- istakao je na konferenciji za novinare održanoj prošlog ponedeljka u Dunjića kući, proizvođač ruža iz Lipolista Milan Topalović i dodao:
-Na oko trideset hektara površine je oko milion sadnica. Trenutno ne razmišljamo o povećanju proizvodnje, iako je velika potražnja za ružama u Evropi. Prevashodno smo orjentisani na siguran plasman i kvalitet. Ima oko petnaestak proizvođača, a ono po čemu će ovaj festival biti specifičan je i veći broj proizvođača rezanog cveta. Rezani cvet se dosta uvozi iz Holandije i Makedonije, a možemo i sami da ga proizvodimo, nema nikakve prepreke za to, i drago mi je da je sve više ljudi koji razmišljaju u tom pravcu.
Milan Marinković, čovek koji je pored Milana Topalovića, jedan od najzaslužnijih što ovaj festival traje već skoro četvrt veka, ističe da se očekuje da ovogodišnja manifestacija iskorači korak dalje od prethodnih, te da će na osnovu najava doći i do rekordne posete ljubitelja cveća Lipolistu.
-Očekujemo veći broj posetilaca nego ranije. Pored gostiju iz Srbije najavljeni su i kupci iz Rusije. Moje domaćinstvo pruža ugostiteljsku uslugu za vreme festivala, i prema najavama mislim da će biti oko 200 gostiju samo na ručku. Kada već spominjem hranu, napomenuo bih da će nam tih dana gostovati vojvođanska kuhinja, odnosno kuvari iz Sente, koji na Čobanskim danima učestvuju na takmičenju u pravljenju “čobanca”, ovčijeg paprikaša- kaže Marinković.
Direktor Turističke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović, napomenuo je da je se ova turističko privredna manifestacija organizuje u velikoj meri zahvaljujući projektu Rosis for horticulture – rosis4H, koji je nastavak uspešnog projekta prekogranične saradnje “Rosis, rosas, rasarium-3R”.
-Ove godine će sa nama biti i naši prijatelji iz Slavonskog Broda, partneri na projektu Rosis4H. Ovaj projekat prekogranične saradnje usmeren je na održiv razvoj hortikulture, na razvoj novih teorijskih i praktičnih znanja, razvoj proizvodnih kapaciteta i mogućnosti međuistitucionalne saradnje i osvajanje novih tržišta- istakao je Mitrašinović.
Prsten prijateljstva američkoj novinarki
Organizacioni odbor festivala doneo je odluku da ovogodišnji “Dragoslavin prsten prijateljstva” ponese američka novinarka Džoan Mekvin Mitrić. Za ovu tradicionalnu nagradu, nju je preporucio novinarski rad, ljubav i odanost koju pokazuje prema Srbiji, njenom jeziku i njenoj kulturi.
-Vezana dubokim porodičnim vezama za Lipolist, ona je dosta pisala u američkim medijima i lobirala za Srbiju. Dobijala je prostor i u Vašington postu, pisala je za Nin- istakao je Milan Marinković.
T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa