21. jun 2018.21. jun 2018.
Tradicija preživela probu vremena
DELEGACIJA GRADA ŠAPCA U POSETI BRATSKOM KRALUPIJU NA VLTAVI

Tradicija preživela probu vremena

Delegacija grada Šapca boravila je u poseti Kralupiju na Vltavi u Češkoj Republici od 6. do 10. juna. Ovaj grad, koji se nalazi na oko 30 km od Praga, glavnog grada Češke Republike i na nešto manje od 1000 km od Šapca, šabački je grad pobratim od 2006. godine.
Lepa tradicija između dva grada, osim što je preživela probu vremena, predstavlja i dobar zalog za budućnost, s obzirom i na istorijske veze koje je naš grad u prošlosti imao sa ovim bliskim i prijateljskim slovenskim narodom. Da podsetimo, brojni učeni ljudi sa ovih prostora (Češke i Slovačke) ostavili su u životu našeg grada,ali i naroda vidljivi trag: Robert Tolinger, Tomaš Masarik, Jan Šeba, Janko Šafarik, Vladislav Titelbah, Pavel Josef Šafarik, Konstantin Jozef Jireček i drugi. Nekima su se Šapčani i odužili nadenuvši imena ulica po njima (Masarikova, Roberta Tolingera). Takođe, u samom centru našeg grada nalazi se i spomenik Tri ordena, čiji jedan deo predstavlja repliku ordena Ratni krst Čehoslovačke 1914 – 1918 (čehoslovački Beli orao) koji je naš grad dobio od Čehoslovačke Republike 1925. godine. Sveukupno, uz prilično razumljivost dva jezika, češkog i srpskog, koji su nastali na zajedničkoj osnovi slovenskog jezika, kao i sličnost toponima u Srbiji i Češkoj (pored Kralupija se nalazi mesto Užice npr), čini se kao siguran i čvrst temelj za nastavak dobre saradnje.
Ove godine, u iskreno prijateljstvo između dva grada, uverili su se predstavnici delegacije grada Šapca koju su činili zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović, član Gradskog veća Slaviša Kostadinović i savetnik za poslove kulture u Gradskoj upravi grada Šapca Dejan Živanović. Oni su prisustvovali obeležavanju Dana Kralupija na Vlatvi, koji su kroz više različitih kulturnih, sportskih i obrazovnih manifestacija trajali od 6. do 10. juna. Tom prilikom, delegaciju našeg grada, primio je gradonačelnik Kralupija Petr Holeček.
On je istakao zadovoljstvo što je delagacija Šapca i ove godine prisutna u Kralupiju i najavio uzvratnu posetu našem gradu već u julu ove godine. Razmenivši prigodne poklone sa domaćinima, zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović, istakao je značaj i korist od ovih odnosa, u cilju razmene iskustava i primera dobrih praksi između naših gradova. Tom prilikom, naglasio je da Češka Republika i njene lokalne samouprave mogu da budu odličan model lokalne samouprave kojem grad Šabac teži i od kojih može dosta da se nauči.
Vredi istaći da je osim delagacije grada Šapca, u okviru Dana Kralupija na Vlatvi, bilo prisutno još četiri delagacije bratskih i partnerskih gradova. Bili su tu najviši predstavnici gradova Henigsdorf (Nemačka), Komarno (Slovačka), Hradek na Nisi (Češka Republika) i Sroda Vjelkopolska (Poljska). Zajedno, delegacije su posetile Senat parlamenta Češke Republike u Pragu i čuveni zamak Nelahozeves, pored kog istoimenog mesta je rođen poznati češki kompozotor Antonjin Dvoržak.
Bila je ovo odlična prilika da se razmene iskustva i znanja u različitim oblastima ljudskog delovanja. Sveukupno, dobra praksa koja doprinosi upoznavanju različitosti i stvara nove veze među narodima Evrope, a koju snažno podržava i grad Šabac težeći da bude aktivan učesnik u tom procesu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa