21. jun 2018.21. jun 2018.
Neprijatelj vreba iza svakog ugla
DA LI JE U SRBIJI NA DELU
SPECIJALNI RAT PROTIV ALEKSANDRA VUČIĆA

Neprijatelj vreba iza svakog ugla

Vlast u Srbiji apsolutno netolerantna za bilo kakvo delovanje opozicije. Opozicija kriva za sve probleme u zemlji. Ogroman broj građana Srbije, tako, veruje da je Saša Janković ubica, Dragan Đilas najveći lopov, a Vuk Jeremić na čelu međunarodne bande lopova
Protest zbog poskupljenja goriva, niske cene malina, informacija o nezdravoj vodi za piće u Beogradu, nestanak novinara Stefana Cvetkovića, ali i protesti u Makedoniji zbog postizanja sporazuma sa Grčkom u vezi sa imenom, za predstavnike vlasti u Srbiji predstavljaju ozbiljan vid specijalnog rata protiv Aleksandra Vučića.
Za vlast koja je nultno tolerantna za bilo kakav, pa čak i pojavni oblik, delovanja opozicije u Srbiji svaki stav iznesen u javnosti je više nego atak na tu istu vlast. Niko normalan, a valjda ih ima i u opoziciji, ne razmišlja o tome da obori sa vlasti nekoga ko ima više od 50 odsto glasova izašlih na izbore u ovom trenutku na ulici, makar to silno želeo, jer je to nemoguće učiniti zbog cene goriva. Nije Srbija ni Japan, pa da zbog kašnjenja vozova ministar saobraćaja podnese ostavku, a ni Rumunija da zbog požara u diskoteci padne Vlada. Ono što zabrinjava je dodatna mobilizacija već mobilisanog glasačkog tela Srpske napredne stranke u nove „bojevne“ jedinice spremne da reaguju na svaki mig vođe, ili njegovih posilnih.
Svuda na svetu postoji opozicija, svuda joj je cilj da kritikuje vlast, te da se te iste vlasti dočepa. Samo je kod nas, i šest godina posle promene vlasti, ona kriva za sve probleme u našoj zemlji.
Zašto bi protest protiv poskupljenja goriva u Srbiji bio deo specijalnog rata protiv Aleksandra Vučića? Da li nam je gorivo skupo – jeste. Ako se uporedi cena goriva sa prosečnim primanjima, građani Srbije plaćaju najvišu cenu goriva u Evropi. Primera radi, u Nemačkoj se za prosečnu platu može kupiti 2.414 litara dizela, a u Srbiji svega 349 litara. U Nemačkoj je gorivo skuplje nego u Srbiji, u proseku za 20 evrocenti. I još nešto, u pravu je predsednik Vučić da je gorivo skuplje u nekih dvadeset zemalja u Evropi, ali je samo kod nas, i u Crnoj Gori, iz nekog razloga, dizel skuplji od benzina. Zašto građani Srbije ne bi protestovali zbog ovih pokazatelja? Pa, šta iako zatvore neku saobraćajnicu. Svaka vlast je imala probleme sa protestima. Samo ove proteste organizuje i sprovode „politički ludaci“, „lopovi“, „strani plaćenici“. Nismo svi izgubili pamćenje i dobro se sećamo kako je SNS, kada je bila u opoziciji, podržavala svaki protest koji je bio uperen protiv tadašnjih vlasti. I opozicija ima pravo da organizuje proteste, mada ih u ovom slučaju baš i nije organizovala, ali to je druga priča.
Za vlast koja ima ogromno poverenje naroda, nosioci najviših funkcija, utisak je, mnogo vremena provovode na društvenim mrežama i nepotrebno analiziraju Tviter i Fejsbuk. Daju na značaju ljudima koji su nebitni. Ako neko na društvenim mrežama objavi da je voda u Beogradu otrovana i nezdrava za piće, vlast bi trebalo da uhapsi te koji šire lažne informacije, a ne da farba ratničke boje i sprema hajku na ljude koji sa tim glupostima nemaju ništa. Bogu hvala pa su uhapšene osobe koje su to objavile na društvenim mrežama.
Ali ništa nije preduzeto protiv Vladimira Đukanovića, narodnog poslanika Srpske napredne stranke, koji je uživo iz studija Kopernikus televizije, govorio o tome da bi lično tukao sve one koji protestuju zbog visoke cene goriva, i to bi ih tukao tako da bi se „upišali od batina“. To je za njih normalna reakcija nekoga koga je pogodio specijalan rat protiv Vučića. Isto je tako normalna reakcija, takoreći ljudska, bila i ona, mlade perjanice SNS iz Kikinde Milenka Jovanova, po kojoj je žena Vuka Jeremića vođa narko klana.
Utisak je da je glasnogovrnicima SNS sve dozvoljeno, a ovima drugima je bolje da drže jezik za zubima. U ovu priču se sada uvlači i Makedonija. Srpska vlast zna da su pristalice opozicije u Makedoniji u pravu što protestuju protiv vlasti koje su postigle istoriski sporazum sa Grčkom oko imena države. U istoriji diplomatije i politike važi jedno pravilo – najbolji su oni rezultati kojima su nezadovoljne obe strane. To bi trebalo da znači da je rešenje dobro. Nije li upravo to čemu stremi naše rukovodstvo u pregovorima sa Kosovom – da obe strane nešto dobiju i izgube. Ako bi se takvo rešenje desilo, onda bi obe strane podjednako bile nezadovoljne, a ne samo jedna. Ako je pratiti naprednjačku analogiju, nisu li demonstracije u Makedoniji rušilačke i deo specijalnog rata protiv premijera Zorana Zajeva „koji natčovečanskim naporima pokušava da reši višegodišnji spor između Skoplja i Atine“. Ne, za naprednjake je Zajev „strani plaćenik, NATO sluga, saradnik šiptarskih terorista i centar za rušenje legalne vlasti u Srbiji“.
I ovakve mantre se nonstop plasiraju na medijskom nebu Srbije koje je u ogromnom delu pod kontrolom Aleksandra Vučića. Ogroman broj građana Srbije, tako, veruje da je Saša Janković ubica, Dragan Đilas najveći lopov, a Jeremić na čelu međunarodne bande lopova. Ako je sve to tačno, logično je pitanje zašto oni nisu uhapšeni i procesuirani. Umesto toga, u Srbiji su počeli da se organizuju skupovi podrške Aleksandru Vučiću kome je“sada i u ovom trenutku neophodna podrška kako bi izdržaao sve pritiske kojima je izložen i koji imaju za cilj da oslabe poziciju Srbije u odlučnim trenucima kada se rešava kosovski čvor“. Zvuči poznato? Kao u Slobino vreme.
Predsednik = tužilac
Kada je reč o novinaru Stefanu Cvetković, pre svega – najvažnije je da je živ i zdrav. Ustalasala se javna scena u Srbiji i šire. Nadamo se da će nadležni organi da urade svoj deo posla, ali da li je posao predsednika države da organizuje konferenciju za medije saopštava detalje istrage. Zar nije to posao državnog tužioca? U društvu u kojem imamo apsolutnu dominaciju jednog čoveka i jedne stranke, sasvim je normalno da taj čovek bude i tužilac, i gradonačelnik, i predsednik Vlade, i predsednik Mesne zajednice u Majuru.

U Nemačkoj se za prosečnu platu može kupiti 2.414 litara dizela, a u Srbiji svega 349 litara

Opozicija
na Tviteru
Zanimljiv detalj, koji na neki način opisuje stanje u našoj profesiji, desio se na jednoj od konferencija za medije Aleksandra Vučića. Jedna od koleginica, koja je u više nego prisnom verbalnom kontaktu sa našim predsednikom koji je oslovljava sa „Ranka“, rekla je da jedva čeka da vidi šta će opozicija da kaže na Tviteru povodom uspešnih rezultata kada je reč o ekonomiji u našoj zemlji. Pa, valjda bi opozicija nešto trebalo da kaže u javnosti putem medija, valjda ako je zanima stav opozicije treba da ih pozove i objavi njihovu reakciju, stav, za bilo kakvu opozicionu reakciju.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa