21. jun 2018.21. jun 2018.
Duša pamti
Roman „Srpsko srce Johanovo“

Duša pamti

Potresno svedočanstvo o stradanju Srba u "Žutoj kući", međunarodnoj trgovini organima i životu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji
Roman “Srpsko srce Johanovo”, autora Veselina Dželetovića, inspirisan je istinitim događajem o Nemcu Johanu Vagneru, koji nakon transplantacije vođen čudnim sećanjima i osećanjima na drugi, tuđi život, otkriva da u grudima nosi srce Srbina kidnapovanog na Kosmetu tokom pobune OVK. Potresno svedočanstvo o stradanju Srba u "Žutoj kući", međunarodnoj trgovini organima i životu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Na nedavno održanoj promociji knjige u Kulturnom centru pisac je sa prisutnima podelio svoje utiske o prvom susretu sa Johanom i emocije tokom istraživanja i pisanja knjige. Sada očekuje da će istina o ljudima koji su doživeli tragičnu sudbinu i onima koji su dobili organe, kao i organizatorima nelegalne trgovine biti otkrivena.
Mislim da će svetska javnost biti upoznata sa stvarnim stradanjem Srba na Kosovu i Metohiji. Polako, istina izlazi na videlo. Kao što kažem obično, istina je kao voda, nađe svoj put i to se upravo i događa u ovom vremenu. Očekujem da se čuje istina o stradanju srpskog naroda – istakao je Veselin Dželetović.
Zahvaljujući italijanskoj novinarki i publicistkinji Marlini Veki šira javnost je saznala i zainteresovala se za „Srpsko srce Johanovo“.
Marlina Veka i ja smo zajedno izdali knjigu. Ona govori o Francuzu koji nosi srce Srbina, ja o Nemcu. Prvo je nastala poema i te gorke stihove sam kasnije na insistiranje čitalaca, pretočio u roman. Prvi put sam 2004. godine čuo za priču. Poema je napisana 2006. godine, roman 2010. godine, a sada smo u pregovorima za snimanje filma koji će biti prikazan van granica Srbije – naveo je Dželetović.
Roman je zbog velikog interesovanja doživeo 14 izdanja i preveden je na engleski, ruski, francuski, nemački, makedonski, slovački, rumunski i jermenski jezik.
Veselin Dželetović je pisac sa Kosova i Metohije, član Udruženja književnika Srbije i Međunarodne federacije novinara (IFJ). Predsednik je Udruženja pisaca „Poeta“ i naučni saradnik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika. Objavio je više knjiga i dobio je prestižnu nagradu „Matija Ban“ koju Opština Čukarica dodeljuje zaslužnim pojedincima za doprinos kulturi. Za roman „Srpsko srce Johanovo“ je dobio Specijalno priznanje Akademije „Ivo Andrić“ i Orden Centralne kozačke vojske Ruske Federacije.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa