21. jun 2018.21. jun 2018.
AROMATERAPIJA: ETARSKA ULjA KOJA DELUJU UMIRUJUĆE

PRIRODNA BORBA PROTIV DEPRESIJE

U prošlom broju pisali smo o da su etarska ulja prirodne esencije cveća, kore, lišća ili korena biljaka. Ukoliko su čista, nerablažena hemikalijama, ili aditivima, umnogome mogu pomoći u lečenju raznih bolesti, uključujući i anksioznost
Eterična ulja najbolje deluju u sinergiji. U istraživanju Američkog koledža za nauku o zdravlju (2014), pacijenti su bili izloženi ručnim masažama, jednom dnevno u toku jedne sedmice. U pitanju je bila mešavina ulja bergamota, tamjana i lavande razređena u slatkom bademovom ulju. Ispitanici su prijavili znatno fizičko i emocionalno olakšanje.
Predstavljamo vam sedam etarskih ulja u borbi protiv anskioznosti i depresije.
LAVANDA (Lavandula angustifolia)
Esencijalno ulje ljubičaste lepotice ima najčešću i najraznovrsniju upotrebu u aromaterapiji. Poznato je njegovo umirujuće dejstvo. Pomaže kod nesanice, nemira, razdražljivosti, paničnih napada, nervoznog stomaka i tenzije.
"Priručnik o esencijalnim uljima: nauka, tehnologija i primena" navodi da je bilo nekoliko kliničkih ispitivanja koja su dokazala da inhalacija esencijalnim uljem lavande utiče na smanjenje stresa i anksioznosti. Jedna studija je dokazala da, korišćenjem ovog ulja u kapsuli, lavanda ima anksiolitičko dejstvo.
Preporuka za opuštanje: Stavite tri kapi etarskog ulja lavande u kašičicu nerafinisanog kokosovog ili bademovog ulje na dlan i utrljajte na vrat, ili tabane. To možete raditi u bilo koje vreme, a najbolje je pre spavanja, ukoliko patite od nesanice.
RUŽA (Rosa damascena)
Jedna od prednosti esencijalnog ulja ruže, drugog najpopularnijeg ulja za ublažavanje anksioznosti i depresije, je pomoć u napadima panike, stanjima tuge i šoka.
Časopis Komplementarne terapije u kliničkoj praksi nedavno je objavio istraživanje koje je rađeno sa grupom žena posle porođaja. Izložene su petnaestominutnoj aromaterapiji esencijalnim uljem ruže i lavande, koja je dala izuzetne rezultate. Ispitanice su osetile znatno smanjenje postnatalne depresije i ansioznosti.
Peporuka: Ako ste zabrinuti ili potišteni, pre spavanja stavite po par kapi etarskog ulja ruže i lavande u difuzer.
VETIVER (Vetiveria zizanioides)
Osećanje stresa utiče na mozak, srce, varenje, imunološki i svaki drugi sistem u telu, pa prirodni lekovi za uznemirenost, poput ulja vetivera mogu biti izuzetno korisni.
Tradicionalno, ovo ulje se koristi u aromaterapiji za opuštanje i ublažavanje emocionalnog stresa, paničnih napada, traume, anksioznosti, nesanice, histerije i depresije. Studija (2015) istražila je efekte ulja vetivera kao pomoć kod anksioznosti i promena u srčanoj frekvenciji, krvnom pritisku i disanju.
Kada je ulje vetivera dato pacovima, primećeno je da je imalo isti uticaj kao i diazepam.
ILAN-ILANG (Cananga odorata)
Ovo popularno esencijalno ulje može da tretira anksioznost i depresiju zbog njegovih umirujućih i pozitivnih efekata. Podiže energiju, daje osećaj optimizma i hrabrosti, umiruje strahove i srčanu aritmiju na nervnoj bazi. Umereno je jak sedativ i pomoć kod nesanice.
U studiji iz 2006. godine koju je uradio Geočeng Univerziteta u Koreji, ilang- ilang ulje u kombinaciji sa bergamotom i lavandnom, jednom dnevno u trajanju od četiri nedelje, dovelo je do smanjenja "psihološkog odgovora na stres i serumski nivo kortizola, kao i krvnog pritiska kod klijenata sa hipertenzijom. "
Budite pažljivi kada koristite ilang- ilang, jer može doći do iritacije kože, a posebno ga izbegavajte ukoliko imate nizak krvni pritisak.
BERGAMOT (Citrus bergamia)
Bergamot ima prepoznatljiv citrusni ukus i aromu. Često se koristi za lečenje depresije, ansioznosti i nesanice. Opušta, dovodi do smanjenja krvnog pritiska i pulsa.
Dokazano je da smanjuje reakciju kortikosterona na stres kod pacova, a još jedna zanimljiva studija sprovedena u 2011. godini dokazala je da primena eteričnog ulja bergamota i lavande pomaže u lečenju depresije i anksioznosti.
Bergamot je siguran, ali je fotosenzibilan, što znači da može povećati rizik od opekotina i osipa. Nakon primene, ne bi trebalo izlagati se sunčevim zracima narednih dvanaest sati.
KAMILICA (Chamaemelum nobile)
Etarsko ulje kamilice doprinosi unutrašnjoj harmoniji i smanjuje razdražljivost, anksioznost i zabrinutost. Istraživačka studija sprovedena na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji pokazala je da ovo esencijalno ulje "može pružiti klinički značajnu antidepresivnu aktivnost koja se javlja pored prethodno primećene anksiolitičke aktivnosti".
Druga studija objavljena od strane Nacionalnog centra za komplementarno i integrativno zdravlje pokazala je da ulje kamilice u kapsuli ublažava simptome anksioznosti. Ovo ulje je uglavnom sigurno, izuzev rizika kod osoba koji su alergični na kamilicu.
TAMJAN (Bosnjellia carteri ili bosnjella sacra)
Tamjan je izvanredan za lečenje depresije i anksioznosti zbog svog umirujućeg dejstva na telo i um.
Pomešano sa bergamotom i lavandom u odnosu 1:1, tamjan ima pozitivan efekat na bol i depresiju kod pacijenata sa kancerom u terminalnoj fazi, dokazala je studija Keimiung Univerziteta u Koreji.
Eterična ulja mogu da se koriste na tri načina: inhalatorno, oralno ili topikalno. Kod oralnog korišćenja neophodan je oprez, uz savet sa aromaterapeutom.
Ukoliko patite od ozbiljne depresije i anksioznosti, etarska ulja mogu biti od koristi, ali neophodno je da potražite stručnu pomoć.

M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa