21. jun 2018.21. jun 2018.
PRIZNANjA ZA HUMANOST
SVETSKI DAN DAVALAŠTVA OBELEŽEN I U KOCELjEVI

PRIZNANjA ZA HUMANOST

Povodom Međunarodnog dana davalaca prošlog četvrtka u Koceljevi uručena su pojedinačna priznanja za 10, 20 i 35 puta datu krv. Tom prilikom ukupno je dodeljeno 41 priznanje a među dobitnicima bio je Rade Jovanović iz Svileuve koji je nagrađen za 35 puta datu krv.
–Već sa 18 godina sam prvi put dao krv. Bili smo mladi a akcije su bile jedan od načina da putujemo i družimo se. Dobro je za organizam da se bude davalac krvi. Nisam u potpunosti zadovoljan odnosom društva prema davaocima krvi, mada je moj motiv za davalaštvo humanost i želja da se pomogne drugima- izjavio je Rade.
Za isti broj davanja priznanje je uručeno i meštaninu Družetića, Gojku Stanojloviću, koji se se davalaštvom prvi put susreo u vojsci, pre 32 godine.
–Aktivni davalac sam postao nakon što je krv zatrebala mom ocu. Tada su za njega dali oni koji ga nisu ni poznavali pa sam odlučio da i ja to činim za druge. Dajem krv samo iz humanih razloga, a povlastice me uopšte ne zanimaju - ističe ovaj humanista. Tridesetjednogodišnji Nenad Cvetanović iz Koceljeve svoju humanost pokazao je već 20 puta.
–Prvi put sam krv dao u srednjoj školi. Kao i većini srednjoškolaca motiv je bio dobijanje slobodnih dana. Međutim, kasnije sam nastavio i to činim bar tri puta godišnje, a nekada i četiri. Jednostavno sam želeo da budem human- poručuje Nenad.
Ove godine prvi put dodeljena su i kolektivna priznanja. Plaketu “Široko srce” u kategoriji mesnih zajednica dobilo je selo Zukve koje je u prošloj godini imalo najveći procenat obuhvaćenosti građana u oblasti dobrovoljnog davalaštva. Ovo priznanje pripalo je i Opštini Koceljeva. Najhumaniji u kategoriji udruženja građana bio je FK “Vojvoda Stepa” Draginje.
–Veoma sam ponosan na svoje igrače koji su se odazvali u velikom broju na akcije dobrovoljnog davalaštva krvi. Neke je trebalo malo motivisati na ovaj korak, dok su neki već bili davaoci. Od 32 člana kluba njih 12 su davaoci- rekao je Nenad Ranković, predsednik ovog kluba.
U koceljevačkoj srednjoj školi 35 odsto učenika starijih od 18 godina su bar jednom bili dobrovoljni davaoci što je oko trećine punoletnih srednjoškolaca. To je bio dovoljan razlog da plaketa bude dodeljena ovoj obrazovnoj ustanovi u konkurenciji škola.
–Trudili smo se da pomognemo u svim prilikama. Važno je da postoji volja učenika da budu humani ali i volja zaposlenih da ih usmere na to- smatra direktor Veroljub Matić.
Na području ove opštine, prema evidenciji Crvenog krsta, trenutno ima 610 aktivnih davalaca zbog čega su u ovoj humanitarnoj organizaciji izuzetno zadovoljni.

V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa