21. jun 2018.21. jun 2018.
SELO NEKAD I SAD

ŽETVA

I nekad i sad treperava žega i bulke rasute u đerdan vreline tkali su ram za sliku žetve. Tada se ubiralo hlebno zrno pogleda upertog u nebo. Gradonosni oblaci su umeli samleti i rasuti zrno i na siniju prosuti glad koja je opet mnoge terala trbuhom za kruhom u svet, često i daleki. I sada pogled je uprt u nebo ...
Davno babo je oštrio kosu i obarao pšenične vlati, nana kupila na uža koja su deca prostirala a umorni domaćin se vraćao da poveže i potom svi zajedno denuli u krstine. Uža su prethodno pletena od šaša iz obližnje bare. Sve teklo kao pod konac do napola njive koju su zvali Lipovice gde je dremao grm. U hladu iznosio se sud sa kuvanim pasuljem i onom čuvenom belom slaninom, luk i pogača a za decu i pita savijuša koju je nana razvlačila zlatnim rukama. U pletenom balonu čekala studen voda a babo pio i rakiju od desetak gradi da kako je voleo reći utoli žeđ. Pred mrak sve beše urađeno a oblaci zatamniše nebo. Bi i leda ali šteta ne beše velika tek u gornjem snopu. Potom se žito izvlačilo na gumno gde je dolazila mašina prvo na paru a onda i savremenija. Brojni radnici pomažući jedni drugima kupili su slamu i plevu i žurno unosili hlebno žito u magazu. Potom se jelo i pilo i gospodu zahvaljivalo na daru da se brojna čeljad prehrani. I tako sa gumna do gumna dugo je trajala žetva i čuo se prepoznatljivi zvuk mašine koja je odvala žito od kukolja kako su neki zborili. I sada zvuči adekvatno.
U novije vreme kombajni sve savremeniji u danu urade sav taj posao pa mnogi i slamu pokupe u bale te se i sa značajno većim prinosima hrani i više stoke ali je pomoći i čeljadi sve manje. Trka za kletim dinarom, zbore stari, teško se dobija a glad biva prisutna ma koliko zrna bilo. Tako vele vremešni.
A beše i begenisanja. Domaćin je delio zadatke pa su se Gojko i Radojka kradom pogledavali, ona grabeći plevu a on noseći obilne naviljke slame. Potom kad dan utihne i nebo se okiti zvezdama dugo se krili spod starog duda gde se i rodi želja za prošnjom i tako redom. Stvarana je nova velika zadruga opet pogleda uprtog u nebo. A u jednom od Pocerskih sela osta predanje o momku lepom ko slika koji je vozio zadružni traktor koji je pokretao mašinu i gazdinske ćeri koju su čuvale sluškinje. Od žar pogleda je ne sačuvaše. Tek usred žetve kada se mašina zaglavi odvažni momak pogledujući nežnu devojku pohita da zastoj ukloni i u, žurbi osta bez ruke. Potom se o igrankama zborilo da se propio i nestao negde preko Save gde se i oženio ali do kraja ostario sam. Na humku neko mu je redovno ostavljao cveće. Zar i reći da je i gazdinska ćer ostala usedelica. Nekad bilo...
Sada se tek kombajner i par radnika za utovar džakova pojave i za čas nestanu u drugoj njivi jedva stigavši da popiju jednu na brzinu. I sad pogleda uprtog u nebo. I tako iz dana u dan dok se sav posao ne poradi i dani od Trojica do Vidovdana, Ilinkih žega i teških noći oko svetog Ilije kada ga po predanju sestre Ognjena i blažena Marija umiruju da šteta bude izbegnuta. Od munja Ilije gromovnika.
Žetva i zrno koje je brojne generacije prehranilo kupili su bogatvo kao zid odbrane od gladi i nevolja koje vreli letnji dani umeju doneti. Sad da pričamo o novijim predanjima vajde nema. Mladih je od sela do sela sve manje a nekadašnje pesme i bogate trpeze o vršaju samo u predanju leta davnih. Ostalo je samo predanje o bolnom hodu po strnjici i toplim baricama posle pljuska po kaljavim sokacima. Tu ostaje bezbroj misli koje vraćaju prelepo platno ubiranja ploda leta koje sudi o danima do sledeće žetve. Koja je bila i ostala simbol i vremena i dana koji mere godinu i daju snagu da se istraje ma koliko teško beše. Ostao je da svemu odoleva samo strašljivi pogled u nebo koje vazda o svemu sudi. U godini koja je obilno ponela presudno da kako seljani vele do ruku dođe.

Sreten Kosanić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa