31. mart 2011.31. mar 2011.
ISTRAŽIVANjA

VODA DOBRA, ALI...

Nažalost, to se ne može reći za vode iz individualnih bunara, ili onih koji se nalaze u donjem toku reke Save u našoj opštini. Iako spadamo u područje sa velikim i kvalitetnim vodenim resursima, to ne znači da imamo dobru perspektivu
Povodom svetskog dana voda Šabački ekološki pokret je prošle nedelje organizovao javnu tribinu na temu: Kakvu vodu pijemo?
Predsednik Pokreta Trifun Drobnjak je u uvodnoj reči istakao da su ovaj dan uvele Ujedinjene nacije pre 18 godina, da bi ukazale na značaj očuvanja vodenih resursa, pre svega pijaće vode, koja je ugožena neodgovnim delovanjem ljudskog roda. Činjenica je, da je ovaj resurs nejednako na našoj planeti raspoređen i da je čak milijardu i dvesta milona stanovnika ugroženo usled nedostatka i nedovoljnog kvaliteta vode. Od ukupne vode na planeti,samo 3% je teorijski za upotrebu,a u praksi manje od 1%.
Uvodničar, dr Igor Dragićević specijalista medicine rada iz Zavoda za javno zdravlje je istakao,da je eksternom analizom vode iz šabačkog vodovada utvrđeno da je kvalitet vode koju mi pijemo na visokom nivou, može se reći da spada u najkvalitetnije vode u Srbiji. Problem je taj, što zbog upotrebe velike količine mineralnih đubriva i zaštitnih materija u zemljištu je sve više nitrata koji dospevaju u vodu i kad dostignu određenu granicu voda postaje neupotrebljiva. Primetan je osetan rast nitrata u našoj vodi poslednjih godina i ako se ovakav tempo nastavi naša voda će biti za 20 godina neupotrebljiva, bez obzira što je imamo za 100 godina. Posebnu opasnost predstavljaju napuštene šljunkare, koje sada predstavljaju smetilište i time se preko njih najlakše može ugroziti pijaća voda. Što se tiče arterskih voda, one se zbog nedostatka budžetskih sredstava ne kontrolišu više od 5 godina, time se smatraju ne upotrebljivim, a pogotovu što su poslednje analize pokazivale izvesnu mikrobiološku i hemijsku neispravnost tih voda, zaključio je između ostalog dr. Dragićević.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa