28. jun 2018.28. jun 2018.
OVA DECA SU NAŠA VELIKA ŠANSA
ODRŽANO DONATORSKO VEČE ZA IZGRADNjU “BOGDAJA”
NAMENjENOG DECI SA POSEBNIM POTREBAMA

OVA DECA SU NAŠA VELIKA ŠANSA

U porti Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla održano je donatorsko veče, u organizaciji Eparhije šabačke i Fondacije “Humano srce Šapca”. Veliki broj uspešnih poslovnih ljudi, uključujući i društveno-odgovorna preduzeća, poput “Glasa Podrinja”, odazvalo se akciji prikupljanja sredstava za izgradnju Bogdaja – Boravišta za decu sa autizmom.
Bogdaj, koji je zamišljen kao stanovanje uz podršku, ideja je šabačke humanitarke Ruže Popović, predsednice Fondacije “Humano srce”:
- Poznato je da se, kako odrastaju deca sa posebnim potrebama, umnožavaju brige njihovih roditelja. Došli smo na ideju da, u saradnji sa Eparhijom šabačkom, prikupimo sredstva za izgradnju doma koji je prepoznat u svetu kao stanovanje uz podršku.
Blagoslovom i dobrom voljom episkopa Lavrentija, koji je poklonio 50 ari eparhijskog imanja. Boravište će biti sagrađeno u Kasarsakim Livadama u Šapcu. Osim kuće za stanovanje, u planu je izgradnja i pomoćnih objekata, gde će deca razvijati senzorne veštine i kreativne sposobnosti kroz rad u bašti i negovanje domaćih životinja, posebno konja, za koje je poznato da blagotovorno deluju na njih. Takođe, stanovnicima Bogdaja na raspolaganju će biti Duhovno-kulturno centar “Sveti Sava”, koji će otvoriti vrata za njihovu socijalizaciju, sportsko-rekreativne aktivnosti i druženje sa vršnjacima.
- Jevanđelist Luka u Delima apostolskim piše: “Kakav ćete mi dom sazidati, ili koje je mesto za počivanje moje, govori Gospod”. Mi, iz Eparhije šabačke odgovaramo: “Gospode, prinosimo ti srce svoje za Tvoj presto i Boravište tvoje, a naše srce je Bogdaj i Duhovni centar Sveti Sava, istakao je protođakon dr Ljubomir Ranković i dodao da su ova deca naša velika šansa.
Prošle godine, Eparhija šabačka ustupila je kancelariju Šabačkom udruženju za pomoć osobama sa autizmom, koje je postalo vidljivo trinaest godina posle osnivanja.
- Eparhija se nije zaustavila, nego je otišla korak dalje u želji da pomogne posebnoj deci koja imaju više od osamnaest godina, da im omogući formu porodičnog života, uz radno-okupacionu terapiju. Ovo je jedinstvena akcija u Srbiji za decu kojima je mnogo uskraćeno, istakla je Vesna Pavlović, predsednica Šabačkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa