28. jun 2018.28. jun 2018.
HRABROST I  BUNT PROTIV  NESTAJANjA
“DANI MILOŠA S. MILOJEVIĆA” OD 22.-24 U CRNOJ BARI

HRABROST I BUNT PROTIV NESTAJANjA

Osvetljavanje skoro zaboravljenog lika istoričara, književnika, vojskovođe... Reč književnika, politikologa, publicista na Međunarodnom skupu. Bogat prateći program
U Crnoj Bari je prvi put od 22. do 24. juna ove godine održana naučna, kulturno zabavna manifestacija posvećena prvenstveno književnom doprinosu, znamenitog Miloša S. Milojevića, rođenog u ovom selu 1840. godine, čije je ime i delo ostalo u “zapećku” istorije, a samo retki pojedinci su čuvali uspomenu. Njegova grandiozna ličnost, ovoga puta sagledavana je iz ugla književnosti.
Prvog dana u prostorijama Udruženja žena “Crnobarke” je prezentovana njegova knjiga “Pesme i običaji ukupnog naroda srpskog”. To je vredan doprinos na planu sakupljačkog rada o čemu je više govorila Dragoslava Koprivica, recenzent izdanja Ivo Andrić je predstavio Udruženje “Miloš S. Milojević”, koje deluje u njegovom rodnom selu i nesebično se zalaže za rasvetljavanje raznih nepoznanica, koje i dalje vladaju kada je u pitanju lik i delo neumrlog Miloša S. Milojevića.
Drugog dana, naučni skup, održan u Domu kulture, upravo je imao ovaj cilj: Reafirmacija i osvetljavanje Miloševog dela, prvenstveno s aspekta književnosti, bez obzira što je on pre svega bio istoričar, učesnik oslobodilačkih ratova, rečju borac za očuvanje pravoslavne vere i srpstva uopšte. Učesnici skupa, tako ga tretiraju i svrstavaju u red vrhunskih naučnika. Prof. dr Radomir D. Đorđević govori između ostalog i o hrabrosti prisustva ovom skupu ali i svojevrsnom buntu protiv nestajanja u aktuelnoj Srbiji, odnosno Mačvi, gde je stopa umiranja mnogo veća od stope rađanja. Budući da je tako i u celoj državi, istoj preti nestanak.
Milojevićevom delu se divi i slavi ga general Milosav Simović, komandant bezbednosnih snaga Srbije, koji je prisustvovao skupu, kao i prof. dr Viktor Ivanovič Mišćenko iz Rusije, jedan od učesnika.
- Njegova književna delatnost ogleda se na polju, pre svega popisa onih starinskih srpskih pesama sa Kosova i Metohije i Makedonije, koje Vuk Stefanović Karadžić nije obuhvatio. Smatra se da je Milojević skoro u nemogućim uslovima, sakupio sam i uz pomoć svojih saradnika, preko 700 narodnih pesama, niz narodnih običaja, folklornog i etno-materijalnih dokaza o prisustvu Srba u tim oblastima od starina, koje su bile okupirane od strane Turaka, piše profesor Đorđević.
Bogatstvu programa manifestacije, doprineli su svojim učešćem ribolovci, takmičeći se u pripremanju riblje čorbe. Održan je sajam hrane i pića, obilazak turističkih blagodeti ovog kraja, turnir u malom fudbalu, izložba slika, a u večernjim satima u porti seoske crkve koncert KUD “Jelica”.
Trećeg, završnog dana manifestacije pored pomena slavnom Milošu S. Milojeviću, održano je predavanje o istorijatu crkve u Crnoj Bari.
Organizator je bila mesna zajednica Crna Bara u saradnji sa: Crkvenom opštinom, KUD “Jelica”, Udruženje žena “Crnobarke”, Ribolovačka sekcija “Ušće”, fudbalski klub “Hajduk Stanko” i Udruženje “Miloš S. Milojević” iz Crne Bare.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa