28. jun 2018.28. jun 2018.
AKCIJA DELjENjA BIORAZGRADIVIH
TORBI I KESA U BOGATIĆU

CEGER PRE SVEGA

“Bogatić je vodilja za mnoge opštinske odbore kada je u pitanju cela stranka Zelenih Srbije. Saradnja sa organizacijama civilnog društva je jedan od osnovnih naših zadataka i u tom smislu, ova akcija se i sprovodi sa ekološko edukativnim centrom Mačve”, kaže Ivan Karić državni sekretar i zamenik Ministra za zaštitu životne sredine
Opštinski odbor Zeleni Srbije u Bogatiću, zajedno sa Ekološko edukativnim centrom Mačve, organizovao je protekle sedmice akciju deljenja biorazgradivih kesa. Ispred zgrade Skupštine Opštine Bogatić, pod sloganom “Bolje torba u ruci, nego kesa na grani”, podeljeno je 150 biorazgradivih kesa i torbi.
Akciji u Bogatiću prisustvovao je i Ivan Karić, državni sekretar i zamenik Ministra za zaštitu životne sredine, koji je naveo da su „Zeleni“ u Bogatiću jedan od prvih odbora koji je na ovaj način podržao uredbu Ministarstva.
- Bogatić je vodilja za mnoge opštinske odbore kada je u pitanju cela stranka Zelenih Srbije. Saradnja sa organizacijama civilnog društva je jedan od osnovnih naših zadataka i u tom smislu, ova akcija se i sprovodi sa ekološko edukativnim centrom Mačve. Smatramo da ćemo kroz politički angažman, ali i kroz ovo što kao deo nove ekološke administracije radimo, polako menjati kvalitet životne sredine – istakao je Karić izrazivši želju za stvaranjem uslova približnim onima u razvijenom delu Evropske unije.
- Simboličnim akcijama promovišemo nov način života koji ne ugrožava životnu sredinu, a koji s druge strane poboljšava kvalitet života i smanjuje potrošnju resursa. Ovog trenutka neoprostivo mnogo je velika potrošnja energije i resursa u Srbiji tako da ćemo kroz ovakve aktivnosti pokušati sve to da racionalizujemo – zaključuje Karić.
Prema rečima Aleksandra Firaunovića, predsednika Opštinskog odbora Zelenih Srbije u Bogatiću, incijativu je dalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, čiji je cilj da se korišćenje plastičnih kesa u Republici Srbiji svede na minimum.
- Naša ideja je da podržimo Uredbu o naplati plastičnih kesa u trgovinskim lancima, donetu pre nešto više od dva meseca. Uredba ima za cilj destimulaciju upotrebe plastičnih kesa, kao i povećanje proizvodnje biorazgradivih, što se sada već dešava. Ovaj metod se i u razvijenijim zemljama pokazao kao najbolji, čak 80 odsto efikasan. Mislim da u Srbiji društvo još nije spremno da plastične kese u potpunosti izbaci iz upotrebe, ali se nadamo da će se to promeniti – istakao je Firaunović i dodao da će se akcije ovog tipa u cilju poboljšanja kvaliteta života nastaviti.
- Današnji podaci govore da je stanje u Srbiji na neki način alarmantno i da se po glavi stanovnika godišnje potroši 300 plastičnih kesa, dok je Evropski prosek 60. Ministarstvo planira da do 2019. godine, prosek potrošnje plastičnih kesa po stanovniku bude 90 – istakao je Firaunović.
SEDAM KESA DNEVNO
Za razgradnju plastične kese potrebno je između 400 i 1000 godina. One se razlažu na sitnije, toksične delove i dovode do kontaminacije zemljišta, vodenih tokova i okeana i ulaze u lanac ishrane životinja. Većina plastičnih kesa završava kao otpad na ogradama, ulicama i po parkovima. Neplansko odlaganje plastike zaustavlja propuštanje vode kroz zemlju i blokira tokove podzemnih voda. Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a građani u proseku troše sedam kesa dnevno.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa