28. jun 2018.28. jun 2018.
ALTER NATIVA: AROMATERAPIJA

ETARSKA ULjA ZA HORMONE

Esencijalna ulja mogu doprineti prirodnom balansiranju hormona – estrogena, progesterona, kao i tiroidnih hormona. Predstavljamo vam tri glavna ulja u postizanju hormonalne ravnoteže: eterično ulje žalfije, majčine dušice i sandalovine.
ULjE ŽALFIJE
Žalfija se u profesionalnoj aromaterapiji koristi pretežno kod disbalansa ženskih polnih hormona i uglavnom se nanosi dermalno, mada je ponekad potrebno i oralno uzimanje. Najefikasnije je ukoliko se koristi zajedno sa muškantnom žalfijom. Za balansiranje estrogena, kod neredovnog ciklusa, ili kod potpunog izostanka, mešavina muškatne i lekovite žalfije nanosi se na donji deo stomaka.
"Prvu pomoć" kod valunga pruža jednostavno udisanje muškatne žalfije, zato što ima umirujuće dejstvo. Takođe, dobar je izbor kod umora praćenog nervozom.
Studija iz 2014 objavljena u časopisu “Istraživanja o fitoterapiji” pokazala je da udisanje ulja muškantne žalfije smanjuje nivo kortizola za 36% i reguliše nivo hormona štitnjače (TSH). Studija je obavljena na 22 žene u post-menopauzi, u pedesetim godinama, od kojih su neke patile od depresije. U zaključku se navodi da je "ulje muškatne žalfije značajano uticalo na smanjenje kortizola i da je imalo anti-depresivni efekat".
Najveća korist od žalfije je činjenica da pomaže u balansiranju proizvodnje estrogena u telu. Mnogi zdravstveni problemi, poput neplodnosti i kancera, nastaju usled viška estrogena u organizmu.
S obzirom na to da čudesna žalfija pomaže u balansiranju nivoa estrogena, izuzetno je efikasno esencijalno ulje u širokoj lepezi hormonskih neravnoteža. Dakle, bez obzira da li tražite prirodne lekove za PMS grčeve u toku meseca, valunge u menopauzi i postmenopauzi, možda biste mogli da razmislite o korišćenju etarskog ulja lekovite i muškatne žalfije.
TIMIJAN (MAJČINA DUŠICA)
Istraživanje u “Zborniku Društva eksperimentalne biologije i medicine” u SAD, došlo je do zaključka da esencijalno ulje timijana blagotovrono deluje na balansiranje progesterona.
I muškarci, ne samo žene, imaju nizak nivo progesterona, što je povezano sa neplodnošću i depresijom, kao i disbalansom ostalih hormona u telu.
Eterično ulje timijana (majčine dušice) može izbalansirati progesteron na prirodan način, što je mnogo bolje od sintetičkih hormonalnih terapija, koje mogu imati neželjena dejstva. i maskirati simptome drugih bolesti.
SANDALOVINA
Eterično ulje sandalovine veoma je efikasno u balansiranju nivoa testosterona i kod žena, ne samo kod muškaraca. Sandalovo drvo se koristi kao prirodni afrodizijak, čineći ga poželjnim sastojkom u muškim toaletnim vodama i parfemima.
Za muškarce sa niskim sadržajem testosterona, dodavanje nekoliko kapi ulja sandalovine u domaći dezodorans ili losion, prirodan je način da pojačaju libido i izbalansiraju testosteron.
UPOTREBA
Pored ova tri, postoje i druga eterična ulja koja deluju na hormonalni balans, kao što je ulje ruže, za koje je poznato da podiže raspoloženje, povećajući nivo serotonina i drugih neuropeptida u mozgu. Takođe, ulje kamilice i lavande deluju antistresno, s obzirom da smanjuju nivo kortizola, što utiče i na hormone.
Jedno od najboljih etarskih ulja za regulisanje hormona štitnjače i autoimunih bolesti je ulje tamjana zato što smanjuje upale i pomaže u smanjenju nivoa kortizola.
Jednostavna i bezbedna upotreba etarskih ulja je dermalna - razblažena u kokosovom ulju, nanose se direktno na kožu.

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa