28. jun 2018.28. jun 2018.
Foto: J. Ilić

Foto: J. Ilić

ZAVRŠEN 24. FESTIVAL RUŽA

Uvek je lepo doći u Lipolist

Prva nagrada festivala rasadniku „Topalović“ iz Lipolista. Najbolji u takmičenju srednjih poljoprivrednih škola u izradi aranžmana od cveća učenici Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika Šabac. Najuspešniji u kategoriji vanasortimana ruža Zoran Šijuk i rasadnik „Perić“ iz Orašca. „Dragoslavin prsten prijateljstva“ američkoj novinarki Džoan Mekvini Mitrić. Novoustanovljeno priznanje „Povelja prijateljstva“ pesniku Tomislavu Marinkoviću
Završnica 24. festivala ruža u Lipolistu mogla bi se opisati jednom jedinom rečju: lepota. Ta reč pod svoje okrilje bi stavila polet folklornih ansambala u dvorištu lipolištanske osnovne škole, raskoš štandova sa ružama i drugim rastinjem, nagizdane čeze, kreativnost mladih naraštaja u aranžiranju cveća, neskrivenu emotivnost ponosnih nosilaca priznanja Prstena i Povelje prijateljstva.
Organizatori kažu da je ova manifestacija po mnogo čemu napredovala u odnosu na prethodne, ali da je jedna stvar ostala ista: „Ruže Lipolista“, već 24. godinu šalju lepu sliku iz Šapca i pozicioniraju naš grad na visoko mesto kada je organizacija događaja ovog tipa u pitanju.
-Štandovi su ispunjeni do poslednjeg mesta. Došlo je oko 30 izlagača, nastavili smo skoro četvrt veka dugu tradiciju, a dešavanje u dvorištu OŠ „Vojvoda Stepa Stepanović“ predstavlja krunu pet festivalskih dana, krunu nedelje posvećene kraljici cveća- istakao je direktor Turističke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović i dodao da su u TOŠ-u posebno zadovoljni posetom koja je bila organizovana iz mnoguh delova Srbije, što daje kredibilitet uverenju da ova privredno turistička manifestacija ima sigurnu budućnost i potencijale za dalji rast.
Da je reč o najmasovnijoj i najboljoj manifestaciji do sada slaže se i jedan od domaćina festivala Milan Marinković. On kaže da je ove godine bilo reči o najbogatijem festivalu, ne samo po broju festivalskih dana, nego i po broju izlagača i onih koji su u subotu posetili Lipolist.
-Od Boga nam je dato lepo vreme, tako da i posetioci i gosti mogu da uživaju- istakao je Marinković, i dodao da su pored gostiju iz Srbije, ove godine Lipolist posetili Rusi i Hrvati.
U subotu, u dvorištu osnovne škole u Lipolistu pored izložbe cveća i kulturno umetničkog programa dodeljene su i tradiconalne festivalske nagrade. Prva nagrada festivala dodeljena je rasadniku „Topalović“ iz Lipolista.
-Bila je izuzetna konkurencija, na festivalu je prikazan veliki broj divnih aranžmana i ruža, tako da mi je posebno zadovoljstvo što smo u takvom društvu baš mi dobili prvu nagradu- izjavio je ispred rasadnika „Topalović“ Milan Topalović,
Druga festivalska nagrada, po rečima organizatora pripala je „mladim snagama koje tek stvaraju tradiciju“, rasadniku „Džagić“, čiji štand je zbog hiljadu cevtova ruže koji su „ukrasili“ popularni automobil „bubu“ pobrao simpatije brojnih posetilaca. Treća je pak, otišla je u ruke rasadnika „Ivanović“ iz Sinoševića, gde tvrde da su manifestacije ovog tipa najbolja prilika za profesionalnu afirmaciju i sklapanje novih poslovnih veza.
U takmičenju srednjih poljoprivrednih škola u izradi cvetnih aranžmana najbolja je bila šabačka Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika i njihova predstavnica Vesna Vasić. Drugo mesto osvojili su gosti iz Slavonskog Broda čiju su ekipu činile učenice Karla Lucić i Blaženka Bodlović, dok je treća nagrada pripala Srednjoj poljoprivrednoj školi iz Pančeva i učenicama Tamari Bernardić i Ani Petraš.
Najlepši aranžman od ruža imao je rasadnik „Marinković“ iz Lipolista, dok su najbolji van asortimana ruža bili Zoran Šijuk i rasadnik „Perić“ iz Orašca.
Tradicionalno priznanje „Dragoslavin prsten prijateljstva“ koje dodeljujue porodica Milana Marinkovića u znak sećanja na majku Dragoslavu koja je bila oličenje gostoprimstva, ljubavi i prijateljstva, a simbolizuje kao što i sam naziv govori prijateljstvo i povezanost, ove godine je dobila Amerikanka Džoan Mekvini Mitrić, novinarka, koja po rečima prošlogodišnje dobitinice ove nagrade Biljane Krstić o Lipolistu zna mnogo više nego mnogi od nas.
-Hvala svima. Za Lipolist me vezuje divno sećanje na kuma Đoku Marinkovića, ali i na celu zajednicu. Zato hvala svima. Hvala pre svega mom Slobodanu, jer da on nije uspeo pre 50 godina dovede ovde na svadbu, nikada ne bih imala prilike da upoznam duboku narodnu dušu Lipolištana- istakla je Mekvini Mitrić.
Kada smo već kod novinara, trebalo bi napomenuti da je ove godine prvi put Organizacioni odbor festivala dodelio zahvalnice novinarima i novinarskim ekipama koji su svojim radom doprineli afirmaciji manifestacije.
Prvi put je dodeljena i „Povelja prijateljstva“, posebno priznanje ustanovljeno kao izraz poštovanja i zahvalnosti istaknutim stvaraocima, vrsnim profesionalcima posvećenim lepoti i priznatim vrednostima. Ovaj put, nagrada je dodeljena za trajni doprinos kulturi i očuvanju jezika, za pesničko stvaralaštvo i afirmaciju Lipolista pesniku Tomislavu Marinkoviću.
-Dobiti priznanje u svom mestu nije toliko često, nije to neka uobičajena pojava. Sa najvećom radošću primam ovu Povelju, i sa željom da je narednih godina dobijaju ljudi koji čine sve da ovaj festival, kultura i ime Lipolista napreduju- istakao je prilikom preuzimanja nagrade dobitnik najznačajnijih pesničkih priznanja Tomislav Marinković.
Festival su organizovali TOŠ i Udruženje „Ruže Lipolista“, uz podršku Mesne zajednice Lipolist i grada Šapca, a u okviru projekta „Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području“ ili Rosis for horticultori ture – rosis4H, koji se realizuje kroz prekogranični program INTERREG Hrvatska-Srbija, a finansira iz fondova Evropske unije.
Raspodelom festivalskih nagrada spuštene su zavese na 24. manifestaciju posvećenu kraljici cveća. Sledeći susret u selu kojem su lipe dale ime, a ruže proslavile zakazan je za godinu dana. Tada će biti obeležen i značajan jubilej, odnosno, četvrt veka trajanja.
Rekordan broj
festivalskih dana
Ovogodišnja manifestacija je trajala pet dana, što je svojevrstan rekord u festivalskim dešavanjima. Naime, festival je počeo prošlog utorka izložbom u Narodnom muzeju u Šapcu, potom je u sredu organizoban koncert i podela ruža sugrađankama na Trgu šabačkih žrtava. U četvrtak se manifestacija preselila u Lipolist i Etno selo Topalović, gde je uz prigodan kulturno umetnički program organizovana i likovna kolonija Mačvanskeškole slikanja. Književnosti je bio posvećen petak i skup u Marinkovića aviliji. Prilikom tradicionalnog okupljanja poznatijeg pod naziovm „Kod Marinkovića od Marinkovića“ promovisana je knjiga Tomislava Marinkovića „Putovanje u orahovoj ljusci“. U subotu u dvoruštu OŠ „Vojvoda Stepa“, održano je finale festivala.
T.Trifković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa