31. mart 2011.31. mar 2011.
ZA “GLAS PODRINjA“ GOVORI PUKOVNIK VEKOSLAV CVETKOVIĆ

PROFESIONALNI VOJNIK SIGURAN POZIV

Stvaranje profesionalne vojske je ideja koja je u skladu sa stremljenima moderne i savremene države. Treba istaći činjenicu da u odnosu na ostale poslodavce, Vojska Srbije nudi najpre siguran posao i redovna novčana primanja
U profesionalnu vojnu službu u Kopnenoj vojsci primljeno je oko 2.300 profesionalnih vojnika, što je pozitivno uticalo na operativne sposobnosti Kopnene vojske. Od navedenog broja oko 350 profesionalnih vojnika je ženskog pola. Prema rezultatima istraživanja Vojska i crkva su institucije koje u Srbiji uživaju najviše poverenje građana. O profesionalizaciji vojske u šabačkoj kasarni „Cerski junaci“ razgovarali smo sa pukovnikom Vekoslavom Cvetkovićem, načelnikom odeljenja za ljudske resurse u komandi kopnene vojske.
Kako se odvija proces profesionalizacije u kasarni Cerski junaci u Šapcu?
Prvi pontonirski bataljon je organizacijska celina Rečne flotile, stacioniran u kasarni „Cerski junaci“ u Šapcu, od prvog oktobra 2008. godine. Jedinica je namenjena za pružanje podrške jedinicama Kopnene vojske u savlađivanju vodenih prepreka na različite načine. Procesom profesionalizacije tokom 2009. godine, u jedinicama Rečne flotile umesto vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka pristupilo se prijemu profesionalnih vojnika. Ovaj proces odvijao se tokom 2010. godine. U protekle dve godine do danas ostvareni su značajni rezultati. Profesionalizacija je doprinela odgovornijem odnosu prema obavezama i većem zalaganju što je rezultiralo značajno kvalitetnijem ostvarenju zadataka.
Da li postoji zainteresovanost mladih za posao profesionalnog vojnika?
Za prijem u profesionalnu vojnu službu vladalo je veliko interesovanje, tako da je u pojedinim jedinicama na jedno radno mesto konkurisalo i po deset kandidata. Interesovanje je znatno veće na jugu, nego na severu Srbije, na što je uticao ekonomski faktor, kao i činjenica da ima garnizona sa manjim brojem stanovnika, a samim tim i manjim brojem kandidata. Ovakvo interesovanje omogućilo je da se pri selekciji odabere kvalitetan kadar. Napomenuo bih da se od prvog januara, upućivanje na služenje vojnog roka obavlja po principu dobrovoljnosti. Na javni konkurs u 1. pontonirskom bataljonu javio se veliki broj mladih ljudi, čak tri puta više od raspisanog broja formacijskih mesta. Na veliki odziv sugurno je uticao veliki broj nezaposlenih, finansijski aspekt koji pruža zaposlenje u vosjci, atraktivnost vojnog poziva i osećanje patriotizma koje je duboko ukorenjeno u tradiciji našeg naroda. Primili smo i znatan broj profesionalnih vojnika ženskog pola, koje su kroz proces obuke pokazale da mogu uspešno da savladaju sve sadržaje obuke, kao i muškarci. S tim što za žene obuka traje duže, jer nisu služile vojni rok.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa