5. jul 2018.5. jul 2018.
REBALANS ZBOG POVEĆANIH PRIHODA
ODRŽANA 23. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

REBALANS ZBOG POVEĆANIH PRIHODA

Rebalans ovogodišnjeg budžeta bio je najvažnija tačka 23. Sednice Skupštine grada, održane u sredu. Pored toga, na dnevnom redu su bile još 34 tačke.
Rebalansom su prihodi grada povećani za 555 miliona dinara. Opozicija je ponovo imala primedbe, kao i uvek kada se raspravlja o budžetu grada. Tvrdili su da je budžet “friziran”, a vlast da je realan.
-Ponovo se “friziraju” finansije. Grad se zadužio u decembru da bi bio prikazan suficit od 300 miliona dinara u završnom računu. Ponovo smo zadužili grad za novih 290 miliona. Gradonačelnik priča priču da grad nikada nije imao više para. Normalno, kada se zadužio za 840 miliona od decembra do juna, rekao je šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović odgovorio je da je budžet stabilan i da grad nikome ništa ne duguje, a da sve svoje obaveze redovno izmiruje.
-Radili smo rebalans jer smo imali više prihoda u budžetu, a i novac koji smo uzeli od kredita treba da se rasporedi na određene pozicije. Garantujem građanima da će svih 840 miliona dinara koje smo uzeli kao kredit otići na dalji razvoj infrastrukture, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Još jedna veoma značajna tačka na ovoj sednici bila je izmena i dopuna Odluke o pravu mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičih lica i načinu korišćenja tih sredstava. Sam pomen poreza u mesnim zajednicama i referenduma bio je povod za još jednu oštru razmenu mišljenja. Dok Aleksandar Pajić smatra da ovim građani treba da biraju šta neće da im bude urađeno od onoga što je grad morao da im obezbedi, gradonačelnik je podsetio da je i SNS glasao za treću izmenu ove Odluke na jednoj od prethodnih sednica, ali i da je Šabac prvi grad u Srbiji u kom građani neposredno odlučuju šta je za njih prioritet.
Ovog puta usvojen je i jedan predlog za dopunu dnevnog reda opozicije. Odbornik SNS Began Cicvarić preložio je da se pristupi potpisivanju ugovora o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću “Memorijalni centar za očuvanje kulturno-istorijske vrednsoti i održivi razvoj Cera” doo Šabac. Gradonačelnik bi bio ovlašćen da potpiše taj ugovor. Ovaj predlog većinom glasova uvršćen je u dnevni red.
-Prepoznatljivi smo u celom svetu po Prvom svetskom ratu i prvoj izvojevanoj savezničkoj pobedi u njemu. Ovo je važno ne samo za građane Šapca, nego za celu Srbiju, rekao je Cicvarić.
Ipak, kasnije na glasanju predlog je odbijen. Član Gradskog veća Boždar Katić naveo je da Država treba da dostavi jasan predlog ugovora da bi se znala preuzeta prava i obaveze. Gradonačelnik je ovu inicijativu nazvao lažnom.
-Tamo se ne gradi nikakav memorijalni kompleks. Ova inicijativa je bila da grad uđe u ugovorni odnos sa drugim oštinama o osnivanju preduzeća, pri čemu niko ne zna čime će se to preduzeće baviti. Ono ima samo ime. Mi hoćemo da učestvujemo, ali u nečemu što možemo da razumemo i objasnimo, rekao je gradonačelnik.
Aleksandar Pajić je optužio gradonačelnika da ne želi da razgovara o projektu.
-Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović je više puta organizovao sastanke gde su ove teme razjašnjavane i trebalo je da se potpiše ugovor. Potpisivanju ugovora pristupili su šest opština i grad Loznica, jedini nije želeo da potpiše grad Šabac. Cer i memorijalni kompleks su interes građana Šapca, rekao je Pajić.
Raspava o ovoj temi ponovo je dovela do sukoba mišljenja i dijaloga o tome čije obraćanja sa govornice je neprimereno, a ko koga vređa.
Dosadašnji v.d. direktor Šabačkog pozorišta Aleksandar Stanković podneo je ostavku na tu dužnost, a na njegovo mesto imenovana je Milena Bogavac dramaturg iz Beograda.
Na ovoj sednici je izglasano više odluka vezanih za Regionalnu deponiju Srem-Mačva. Doneta je i odluka o povećanju kazni za sve koji bacaju smeće na mesta gde to nije predviđeno.
Odbornici su većinom glasova usvojili predlog Odluke o određivanju područja za upis dece u osnovne škole ne teritoriji grada.
Još jedna veoma značajna tačka na ovoj sednici bila je izmena i dopuna Odluke o pravu mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičih lica i načinu korišćenja tih sredstava.
Tema ove sednice bile su i ulice u gradu. Nekima su nazivi promenjeni, a neke su svoje ime dobile prvi put.
Imenovani su novi školski odbori svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada.
Nova ispala SNS-a
Odbornici SNS podneli su predlog za dopunu dnevnog reda da se Sandri Mićić, direktorki PU “Naše dete” oduzme odbornički mandat zbog vršenja funkcije direktora. Istovremeno, i jedan odbornik vladajuće kolacije podneo je predlog za dopunu dnevnog reda da se mandati iz istog razloga oduzmu odbornicima SNS Dejanu Jovanoviću, direktoru “EPS distribucije” Šabac i dr Slobodanu Popoviću, direktoru Opšte bolnice “Laza K. Lazarević”. Ipak, odbornici vladajuće koalicije nisu dali glas ni jednom od ova dva predloga da se uvrsti u dnevni red.

Sledi letnja pauza
Odbornici odlaze na letnju pauzu, ali predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić je istakao da ukoliko bude potrebe za hitnim zasedanjem odbornici će se sigurno odazvati. Ovu sednicu nazvao je jako važnom zato što je na dnevnom redu bio rebalans budžeta.
-Drago mi je da rebalns radimo zato što imamo viška novca u gradskoj kasi i to je uvek lepo. Skupština adekvatno odgovara potrebama grada i uvek je tu za sve odluke koje treba da se donesu kako bi se grad razvijao. Drago mi je što je upravo nizom odluka koje je Skupština donela grad dobio dva priznanja od NALED-a i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao je Nemanja Pajić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa