5. jul 2018.5. jul 2018.
Šabac dvostruki šampion lokalnog razvoja
NALED URUČIO NAGRADE NAJBOLjIM LOKALNIM SAMOUPRAVAMA U SRBIJI

Šabac dvostruki šampion lokalnog razvoja

Nagrade za dve kategorije – “Servis građana” i “Podrška privredi”, uručio je gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na nacionalnoj konferenciji o lokalnom ekonomskom razvoju u Skupštini grada Beograda.
Šabac je dvostruki šampion takmičenja “Šampioni lokalnog razvoja” koje su organizovali Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Radio-televizija Srbije.
Nagrade za dve kategorije – “Servis građana” i “Podrška privredi”, uručio je gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na nacionalnoj konferenciji o lokalnom ekonomskom razvoju u Skupštini grada Beograda.
Rešenje za koje je Šabac nagrađen u kategoriji “Podrška privredi” je“one-stop-shop za privredu”, koje omogućuje privrednicima da svoje poslove uz pomoć efikasne lokalne administracije završavaju na jednom mestu uz stalno osluškivanje njihovih potreba i praćenje poslovanja.
U kategoriji “Servis građana” Šabac se izdvojio po jedinstvenoj odluci da omogući građanima da odlučuju kako će biti potrošen novac od poreza na imovinu.
Na konkursu je učestvovalo 33 grada i opštine sa 42 prijave u pet kategorija. Nagrađeno je osam gradova i opština koje su reformama administracije i primenom novih modela pristupa značajno unapredili kvalitet života u lokalnoj zajednici i nivo usluga prema građanima, privukli investicije i uspostavili saradnju sa postojećom privredom.
Šabac je jedini grad koji je šampion u dve kategorije.
- Počastvovan sam činjenicom da smo od pet kategorija uspeli da budemo šampioni u dve. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u dostizanju ovog cilja – Nemanji Pajiću, predsedniku Skupštine, Dušanu Kostadinoviću, svim članovima tima Grada koji je radio na tome da podignemo nivo investicija u našem gradu, smanjimo nezaposlenost, da otvorimo mogućnost našim građanima da slobodno odlučuju o svom novcu. Ja mislim da smo mi kao Grad u tome uspeli i da možemo da budemo odličan primer drugima - rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić je istakao da Šabac ima institucionalni način za podršku privredi.
- Ono po čemu smo mi specifični je što imamo Komisiju koja se bavi potrebama privrede i rešava sve ono što privrednici imaju kao primedbu ili potrebu. Pored toga imamo i svakodnevnu komunikaciju sa privredom i ono što je najvažnije benefiti se osete u gradu . Posebno mi je drago što je konkretan rezultat smanjenje broja nezaposlenih sa 12000 na ispod 8500 nezaposlenih u poslednje tri godine. Ono što me posebno raduje je što su naši privrednici odlučili da prošire svoje kapacitete. Ova nagrada nas obavezuje da ne samo u našoj lokalnoj samoupravi nego i na celoj teritoriji Srbije razmenjujemo naša iskustva i dobre prakse kao što smo radili i u prethodnom periodu - rekao je Nemanja Pajić.
Pravi partner
Načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Violeta Šestić pohvalila je saradnju Šapca sa NALED-om i istakla da oni u Šapcu vide partnere sa kojima mogu sarađivati na različitim projektima. Ona je rekla da je nagrada potvrda za dobra rešenja koje Šabac primenjuje, ali da je najveća potvrda činjenica da privrednici šire postojeće kapacitete, otvaraju nova radna mesta i da su zadovoljni saradnjom sa lokalnom administracijom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa