5. jul 2018.5. jul 2018.
PROJEKAT GRADA ŠAPCA, NALED-A, VLADINE KANCELARIJE I KOMPANIJE “SAGA”

POVEĆANjE INFORMACIONE BEZBEDNOSTI

Predstavnici Grada Šapca održali su u ponedeljak u Dunjića kući sastanak sa predstavnicima NALED-a, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije i kompanije “SAGA”, povodom potpisanog sporazuma o Pet testiranju informacionog sistema. Radi se o metodi procene sigurnosti kompjuterskog sistema ili mreže simuliranjem napada od strane zlonamernih korisnika.
Sporazum je deo projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti zaštite podataka o ličnosti i informacione bezbednosti”.
-Projekat se odnosi na povećanje kapaciteta lokalnih samouprava za zaštitu podataka o ličnosti i za povećanje kapaciteta za informacionu bezbednost. Ovo se radi zbog toga što idemo ka elektronskoj upravi, digitalizaciji i povećenju broja i kvaliteta servisa ka građanima. Projekat predviđa održavanje seminara za lokalnu samoupavu i ocenu rizika svih lokalnih samourava za različite vrste napada, odnosno oštećenja sistema. Da bismo sve to postigli sarađujemo sa Kancelarijom za IT upravu i sa kompanijama u okviru Saveta za e-upravu NALED-a, koji će nam posvetiti svoje kapacitete, svoje znanje i dati osnovne preporuke kako bi povećali kapacitete lokalnih samouprava i kako bi pomogli Kancelariji za IT upravu da nadalje reformiše IT sisteme i omogući bolje funkcionisanje elektronske uprave, navela je Dragana Ilić iz NALED-a.
Testiranje će biti sprovedeno u 10 gradova i opština koje su članice Saveta za e-upravu. Kompanija “SAGA” izvršiće testiranje u četiri lokalne samouprave.
-Testiranje će za lokalne samouprave biti besplatno. Samo testiranje podrazumeva niz aktivnosti koje sprovode inženjeri koji su sertifikovani za tu vrstu sprovođenja rizika analize. Radi se simulacija koja otkriva ranjivost na nekom informacionom sistemu. Nakon te analize se pravi izveštaj koji će u svom sadržaju imati mere koje je potrebno uraditi da bi se bezbednost podigla na najviši mogući nivo. Posle toga sledi analiza, dostavljanje izveštaja i predlozi za unapređenje za minimiziranje rizika, rekao je Darko Ćalasan iz kompanije “SAGA”.
Grad Šabac kao lokalna samouprava koja aktivno radi na unapređenju elektronskog poslovanja deo je ovog projekta, da bi način rada bio još kvalitetniji i usluga prema građanima još bolja.
-Grad Šabac i Gradska uprava uvek su raspoloženi da daju sve od sebe kako bi podaci, kojima raspolažu u okviru svog jedinstvenog informacionog sistema, bili zaštićeni i bezbedni na najbolji mogući način i u skladu sa zakonskom regulativom. Tako smo ušli u ovu priču sa NALED-om i kompanijom “SAGA” i postupićemo na osnovu analize rizika onako kako nam eminentni stručnjaci nalože. Preduzećemo sve neophodne mere kako bi podaci bili bezbedni i zaštićeni, istakla je pomoćnica gradonačelnika Jelena Petrović Topalović.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa