5. jul 2018.5. jul 2018.
JOŠ JEDNA TRIBINA U SUSRET CERSKOM MARŠU

100 godina pobede

Tribina „100 godina pobede“ održana je u subotu u Kulturnom centu. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Udruženja građana „Cerski marš“ obeležava jubilej od završetka Prvog svetskog rata.
Na tribini je predstavljena i knjiga Andrije Šošića „Srbija u Prvom svetskom ratu – hronologija dešavanja“. Šapčani su imali priliku da razgovaraju sa autorom knjige, koji je jedan od naših najboljih poznavalaca dešavanja u ovom periodu srpske istorije.
-Kraljevina Srbija je upravo ta koja je jedina i probila Solunski front. Prvo je bila polemika da li će se Solunski front uopšte otvoriti, jer kada je naša vojska otišla na Krf hteli su da je prebace na Zapadni front. Međutim, urgencijom naše Vlade i tadašnjeg vrhovnog komandanta regenta Alksandra odlučeno je da se ipak otvori Solunski front koji je kasnije i probijen. Po tome se vidi da je srpska vojska najzaslužnija za kraj Prvog svetskog rata i vrlo verovatno za sašavanje miliona života koji bi bili izgubljeni da je rat potrajao još par godina posle 1918. godine, rekao je Andrija Šošić.
Predsednik UG „Cerski marš“ Božidar Katić istakao je da je velika čast ugostiti čoveka koji je „živa enciklopedija“ dešavanja u Prvom svetskom ratu. Naveo je da su na ovj tribini od Šošića svi imali priliku da nauče i saznaju nešto novo.
-Veoma sam zadovoljan što smo još jednom imali priliku da se bavimo našom našom prošlošću, koja je i teška i slavna, da je upoznajemo i širimo znanje koje je neophodno. Svi treba da se ponosimo time da je Srbija dobila prvu i poslednju bitku u Velikom ratu. Jedna je drevna istina – narod koji ne zna svoju prošlost nema ni svoju budućnost, rekao je Katić.
Sve aktivnosti UG „Cerski marš“ predstavljaju uvod u samu šetnju od Šapca do Tekeriša, koja je ove godine zakazana za 19. avgust, na Preobraženje.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa