5. jul 2018.5. jul 2018.
ŠABAČKI KULTURNI CENTAR PRVI PUT IZLAŽE U PARIZU

Projekat posvećen Miomiru Grujiću Fleki

Šabački Kulturni centar imaće priliku da prvi put izlaže u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Program koji će biti predstavljen, deo je projketa ,,Zvuk, znak, zrak”, posvećenog uspomeni na Miomira Grujića Fleku koji je Kulturni centar započeo da realizuje tokom 2017. godine.
Sredstva za realizaciju ovog projekta, u visini od 240.000 dinara, obezbediće Ministarstvo Kulture na čiji konkurs se i prijavio Kulturnio centar.
Miomir Grujić Fleka, bio je specifična figura šabačke i beogradske progresivne scene 80-tih i 90-tih godina DžDž veka. Rođen je 1954. godine u Šapcu i jedan je od osnivača Zavičajnog kluba studenata koji se nalazio u Domu omladine, sadašnjem Kulturnom centru. Klub Rupa, u kom je Fleka bio progamski urednik svih kulturnih sadržaja, danas nosi njegovo ime. Tvorac je i programski direktor čuvenog kluba Akademija u Beogradu. Tokom devedestih godina, kao autor emisije Šišmiš na radiju B92, Fleka postaje zaštitni znak beogradske anderground scene. Autor je multimedijalnih projekata Urbazona i Trotorok. Miomir Grujić Fleka je bio magistar slikarstva i multidisciplinarni umetnik čija je kompleksna umetnička praksa zastupljena u svim važnijim istorijama savremene umetnosti post-jugoslovenskog prostora.
Predstavljanje Kulturnog centra u Parizu, kroz projekat ,,Zvuk, znak, zrak”, biće ujedno i predstavljanje grada Šapca, putem evociranja uspomene na Miomira Grujića Fleku i nadamo se dobar početak neke naredne saradnje i razmene ideja šabačkih kulturnih poslenika i njihovih kolega u Evropi, u pružanju još bolje kulturne ponude i zanimljivijih sadržaja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa