5. jul 2018.5. jul 2018.
DODENjENI ORDENI RUSKE FEDERACIJE

Večno prijateljstvo dva naroda

Priznanja za doprinos srpsko-ruskom prijateljstvu U Gradskoj kući u Šapcu dodeljena su priznanja Komiteta za ordenje i medalje Ruske Federacije za doprinos razvoju prijateljskih odnosa dve zemlje
U petak, 19. juna, u Gradskoj kući u Šapcu, svečano su uručena priznanja Ruske federacije zaslužnim građanima Srbije i Republike Srpske. Komitet za oredene i titule Ruske federacije nagradio je osam srpskih građana, od kojih je četvoro Šapčana. Svečanost je organizovalo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“.
Medalja za humanizam i milosrđe dodeljena je vladici Lavrentiju, koji je, kako je obrazloženo “mnogo učinio na polju milosrđa i ljubavi prema bližnjima, kao i na zbližavanju dva bratska naroda, srspkog i ruskog, i dve sestrinske pravoslavne crkve”. Posebno je pomenuta akcija „Moba“ koja je, na ličnu inicijativu vladike Lavrentija, održavana svakog leta u Manastiru Svetog Nikolaja pod Soko-gradom, gde su, među brojnim pravoslavnim vernicima iz celog sveta, učestvovali i mladi iz Ruske federacije.
Najveće civilno priznanje koje je tog dana dodeljeno, Orden Svetog cara Nikolaja Drugog uručeno je Dejanu Đeriću, preduzetniku i humanisti iz Beograda, “za izuzetno pregalaštvo i poslovnu saradnju sa Ruskom federacijom, a posebno za organizovanje kulturno-umetničkih veza između Srbije i Rusije”.
Orden za ljubav i strpljenje dobila je Milana Babić, profesorki teologije iz Tebinja, “za poseban doprinos kulturnim vezama Republike Srpske i Rusije, naročito za organizaciju kulturno-umetničkih manifestacija u Trebinju, na kojima su učestvovali umetnici iz Ruske federacije.
Medalja „Počasni gost Rusije“ dodeljena je Milošu Šobajiću, poznatom srpskom slikaru koji živi u Parizu, “za predstavljanje srpskog slikarstva ljubiteljima umetnosti u Ruskoj federaciji“.
Medalja za građansko dostojanstvo dobila je Jelica Marjanović, profesorka ruskog jezika iz Šapca, “za doprinos zbližavanju ruskih slikara i umetnika sa građanima Šapca i ovog dela Srbije, kao i za aktivan rad u Društvu srpsko-ruskog prijateljstva Vladimir Putin“.
Medalja za građansko dostojanstvo dodeljena je Draganu Filipoviću, novinaru i književniku “za pisanje tekstova i članaka u novinama i časopisima, i pripovetkama u svojim knjigama, o nemerljivom doprinosu Rusije spasu srpskog naroda, u više navrata u istoriji“.
Medalja za građansko dostojanstvo dodeljena je i Vesni Miletić iz Šapca, “za samopregoran rad u Humanitarnoj organizaciji „Ana“ i veze sa srodnim organizacijama u Ruskoj federaciji.
Medalju “Počasni gost Rusije” dobio je i Slobodan Nikolić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“, za brojne aktivnosti na zbližavanju dva bratska naroda”.
Priznanja je uručio Vladimir Šihaljev, predsednik Komiteta za dodelu ordena i titula Ruske federacije. Ceremoniju dodele nadahnuto je vodila mlada Nataša Radovanović, a posebnoj atmosferi u Gradskoj kući doprineli su i učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“.

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa