5. jul 2018.5. jul 2018.
NEBOJŠA ZELNOVIĆ I SAŠA PAUNOVIĆ NA SEDNICI KOMITETA ZA MONITORING SAVETA EVROPE U ISTANBULU

Inicijativa na pauzi, nova šansa za dijalog

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović prisustvovali su konferenciji Komiteta za monitoring Saveta Evrope u Istanbulu.
Oni su zajedno sa predstavnicima Čajetine i gradskim opštinskim odbornicima u 80 mesta u Srbiji uputili poziv Komitetu da utvrdi činjenice o stanju lokalne demokrtatije u Srbiji imajući u vidu probleme kojima su izložene one samouprave koje nisu pod vlašću Srpske napredne stranke.
Dan uoči održavanja konferencije u Istanbulu, predsednik opštine Paraćin Saša Paunović na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić dobio je uveravanja da problemi kojima su izložene lokalne samouprave koje nisu pod vlašću SNS mogu i treba da budu rešavani kroz dijalog unutar države. To je bio razlog da Saša Paunović zatraži odlaganje debate o podnetoj inicijativi.
- Smatramo da treba da pružimo prostor za razgovor unutar institucija u Srbiji, između Vlade Srbije i loklanih samouprava koje smatraju da su neka njihova prava ugrožena na određeni način. Dobro je da tako uradimo i da imamo nekoliko meseci za taj razgovor, do sledeće sednice Komiteta Saveta Evrope. U međuvremenu, Ministartsvo lokalne samouprave biće nosilac dijaloga između lokalnih vlasti i Vlade Srbije. Videćemo da li će to biti uspešno, a ja se nadam da će biti – rekao je Paunović.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je naglasio da će nastaviti da se bori da sve lokalne samouprave u Srbiji imaju jednak tretman.
- U trenutku kada je Paunović izneo problem koji mi imamo sa državnom vlašću i sa načinom na koji se tretiraju opštine i grad u kojem SNS nije na vlasti, razvila se ozbiljna rasprava. Drago mi je što su se uključili i predstavnici drugih država u raspravu o ovom problemu. Oni su izneli svoje mišljenje i nalaze koje imaju o stanju demokratije na lokalu u Srbiji. Sve ovo je podiglo problem na viši nivo i o kojem će se razgovarati io u Strazburu već za nekoliko meseci. Mislim da je veoma važno da se ovom posveti pažnja pošto ovo nije usamljen slučaj istakao je Zelenović.
Prema njegovim rečima, Srbija je potpisnik Povelje o loklanim samouprava.
- To je zakon za nas, mi smo to potpisali, i moramo to da poštujemo. U toj povelji piše da ne možete da se ponašate protivno propisima pram loklanim samoupšravama ako obavljate vveliku vlast. Vlada u Srbiji to radi na loš način. Koriste različite vrste pritisaka da odbornike na finasije, na stanje lokalne demokratije. Mi ćemo se ptroriv toga boriti, ja ću se protiv toga boriti i verujem da se borimo za pravu stvar - zaključio je gradonačelnik Šapca.
Ukoliko ne dođe do napretka, inicijativa opštine Paraćin će ponovo da aktivira raspravu pred ovim komitetom nas novoj sednici za četiri meseca.
U međuvremenu, u Vladi Srije je otkazan prvi sastanak sa ministrom za lokalnu samoupravu Brankom Ružićem na kojem je trebalo da se razgovara na ovu temu. Sastanak je otkazan na molbu predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića zbog protesta koji je tog dana organizovao SNS na Zlatiboru.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa