5. jul 2018.5. jul 2018.
PRIORITET BOLjI USLOVI LEČENjA
KONFERENCIJA ZA MEDIJE U ŠABAČKOJ OPŠTOJ BOLNICI

PRIORITET BOLjI USLOVI LEČENjA

Menadžment Opšte bolnice „Laza K. Lazarevcić“ održao je u utorak konferencij za medije na kojoj su govorili o lepim stvarima koje se događaju u ovoj ustanovi, ali i onim ružnim koje su u poslednje vreme bile u žiži interesovanja. Direktor bolnice dr Slobodan Popović istakao je da nije sve idelno, ali da se neprestano radi na poboljšanju svih segmenata.
Najznačajnija vest je da je u poslednjih šest meseci u Bolnicu zaposleno 55 zdravstvenih radnika, od čega 13 doktora, na određeno i neodređeno vreme. Pored pojačanja stručnih kadrova, bolnica je bogatija i za savremenu opermu. Dobijeni su centralni sterilizatori i ultra-zvučni aparati.
-Hirurški blok je sagrađen '80-ih godina i od tada nije zanavljana sterilizacija. Ministarstvo zdravlja je pronašlo sredstva i nabavilo dva najsavremenija automatska parna sterilizatora u kom se steriliše veš, instrumenti i slično, a dobili smo i jedan savremeni plazma sterilizator za sterilizaciju finijih instrumenata. Društveno odgovorne firme i pojedinci shvataju koliko je važno ulaganje u zdravstvo. Tako nam je Mlinska industrija DPS „Popović“ donirala jedan ultra-zvučni aparat koji će biti u službi radiologije. Još jedan ultra-zvučni aparat je nabavljen ranije, takođe sredstvima iz donacija više firmi. Sada imamo dva nova aparata u službi radiologije, čime će biti duplo kraće vreme čekanja, dok je jedan aparat u službi urgentnog prijema, rekao je dr Popović i dodao da je ova ustanova bila u velikom zaostatku i da se samo teškim radom mogu nadomestiti nedostaci i loši potezi iz nekih prethodnih perioda.
Šabačka bolnica je konkurisala i za dva programa prekogranične saradnje, jedan sa Bosnom i Hercegovinom, a drugi sa Hrvatskom. Saradnja sa bolnicama iz ove dve države je u domenu hirurgije i ginekologije. Dr Popović je siguran da će dobiti bar jedan projekat što će stvoriti mogućnost da se povuku veoma značajna sredstva iz IPA fondova Evropske unije.
Kada je govorio o planovima za naredni period direktor bolnice je naveo da su u toku pripreme za prvu laparoskopsku operaciju debelog creva u šabačkoj bolnici. Takođe, počeće da se rade tumor markeri, što se do sada ovde nije radilo. Primenjivaće se i nova tehnologija za rekonstrukciju dojke posle operacije maligniteta.
Vanredni nadzor da se utvrdi istina
Direktor bolnice je govorio i o ružnim stvarima koje su u poslednje vreme vezivane za ovu ustanovu, od smrti većeg broja beba, pa do nezadovoljnih porodilja. Popivić je naveo da je inspekcija oba puta bila u bolnici, ali da propusti nisu utvrđeni.
-Serija prijava protiv bolnice počela je od umrlih beba. Pričalo se da je umrlo sedam beba. Inspekcija je bila i utvrdila istinu, da se to nije desilo. Sada se „digla prašina“ oko nezadovoljne porodilje. Urađen je unutrašnji nadzor, došla je inspekcija ministarstva zdravlja. Bilis u regionalni zdravstveni i sanitarni inspektori. Utvrdili su da nije bilo propusta u lečenju dve pacijentkinje i nisu tražili nikave vanredne mere. Ipak, zbog javnosti koja je uznemirena mi ćemo pozvati vanredni eksterni nadzor, rekao je Slobodan Popović.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa