31. mart 2011.31. mar 2011.
ZAŠTO JE SRBIJI VAŽAN 27. MART

PONAVLjANjE ISTORIJE

Opet smo se setili 27. marta 1941. godine! Elektronski i drugi mediji posvetili su ovom događaju značajnu pažnju i podsetili da je tog dana Srbija ustala protiv sramotnog sporazuma koji je, dva dana ranije, predsednik tadašnje jugoslovenske vlade, Dragiša Cvetković, u Beču potpisao sa Hitlerovim ministrom spoljnih poslova, Ribentropom i privezao Kraljevinu Jugoslaviju za Trojni pakt. Navodno, obezbedio joj je neutralnost.
Na toj klauzuli o neutralnosti zasnovane su sve aktuelne „teorije“ da je Jugoslavija mogla da se sačuva od stradanja u Drugom svetskom ratu i da se kasnije priključi pobednicima, kao što su to uradili mnogi drugi evropski narodi. Bi li Hitler održao reč, ne možemo nikad znati, jer istorija ne poznaje argumentaciju „šta bi bilo da je bilo“. Ali, ako se napravi paralela sa nekim drugim ugovorima koje je vođa Trećeg rajha potpisivao, onda se može lako uočiti da ih je zaboravljao i gazio čim mu se za to ukazala prva prilika. Takav je ugovor potpisan sa SSSR-om iz 1939, u koji Hitler nije verovao ni trenutka i pogazio ga je dve godine kasnije, napadom na Sovjetski Savez. Zato se postavlja pitanje: ako je Hitler pogazio ugovor sa moćnim Sovjetskim Savezom, šta bi ga sprečilo da to isto uradi sa malom, zaostalom i međusobno posvađanom Jugoslavijom?
Ništa! U svom osvajačkom pohodu prema Istoku on je koristio sve resurse svih država koji su mu se nalazili na putu. Ipak, bilo mu je lakše da ih koristi bez otpora domicilnog stanovništva. Zato je 25. marta i potpisan Ugovor o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. I zato je, kažu, bukvalno pobesneo kad je samo dva dana kasnije, 27. marta 1941. godine, narod Srbije ustao i srušio i Cvetkovića i ugovor i opredelio se za otpor. I zato je Nemačka, samo deset dana kasnije, 6. aprila, do tada nezabeleženim napadom iz vazduha sravnila Beograd sa zemljom.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa