5. jul 2018.5. jul 2018.
Pola veka Porečana u Šapcu
IZVIĐAČI

Pola veka Porečana u Šapcu

Odred izviđača porečana “Sutjeska” osnovan je kao treći odred u opštinskom Savezu 16. juna 1968. godine. Prvi starešina odreda bio je Nikola Debeljak. Na osnivačkoj skupštini u Domu izviđača u gradskom parku bilo je deset izviđača, raniji pripadnici odreda “Vera Blagojević”. Osnivači su bili Nikola Debeljak, Zoran Stefanović, Milan Bojčić - Čapajev, Ivan Roksandić, Zlatija Radovanović, Dragoljub Spasić, Zlatija Ilić, Milenko Veselinović, Marko Filipović i Jasna Poč.
Od osnivanja odreda 1968. godine na čelu odreda bili su: Nikola Debeljak, Dušan Krstanović, Stevan Stojanović, Miroslav Vukašinović, Živorad Matić – Kica, Olivera Petaković, Slobodan Damnjanović – Boka i Vladan Petrović. Svako od njih vodio je odred koji je brojao od 200 – 250 članova iz nekoliko Šabačkih osnovnih i srednjih škola. Zalaganjem svih članova odreda osvojili su 22 trake “Odred orlova”, Zlatni i Srebrni javorov list sa zracima, Povelju SIS povodom 30 godina odreda, priznanje povodom 90 godina izviđaštva u Srbiji, učestvovao na svim republičkim i saveznim akcijama, na tri velike porečanske plovidbe od Kanjiže do Beograda, od Beograda do Đerdapa i od Kanjiže do Zrenjanina. Svake godine, sprovodeći svoj program odred je uvek bio među najaktivnijim u Savezu.
Naziv “Sutjeska” odred je nosio od 2005. godine, kada je dobio ime “Sava”. Ovo ime odred je nosio do 2017. godine, kada je promenjeno u odred “Savski čivijaši”, čiji je sada starešina Miodrag Reljić. Odred je imao svoju tradicionalnu akciju “Porečanske godine”. Sada se ta akcija zove “Kicini dani”, u slavu jednog od uspešnih starešina odreda.
Na ovoj akciji povodom jubileja odreda bilo je preko 150 izviđača i prijatelja odreda iz Beograda, Bele Crkve, Lazarevca, Obrenovca, Kikinde, Temerina, Subotice, Brčkog, Osijeka, Banovaca i Rume. To govori da kod izviđača nema drugih granica do izviđačkih.
Na svečanom otvaranju akcije, na Starom gradu, uručene su brojne Povelje i Zahvalnice mnogim izviđačima veteranima zasluženim za rad i opstanak odreda i prijateljima – privrednicima koji su uvek pomagali rad odreda. Ovom prilikom najsvečaniji trenutak bio je potpisivanje povelje o bratimljenju odreda izviđača porečana “Savski čivijaši” i odreda izviđača “Žarko Zrenjanin – Uča” iz Bele Crkve. Za Šapčane povelju je potpisao starešina odreda Miodrag Reljić a za Belocrkvanjce starešina Ivan Žak.
Po završetku takmičarskog dela komisija je proglasila najbolje. Njima su priznanja uručivali načelnik odreda Ivan Petrović i počasni član Marija Matić. Komisija je proglasila za najbolje poletarce iz Temerina. Najbolji mlađi izviđači su iz Šapca, iz odreda “Vera Blagojević”. Najbolji izviđači su iz Bele Crkve. Kod brđana najbolji porečanski pasulj skuvali su brđani iz Kikinde. Svi učesnici dobili su zahvalnice, pehare, ambleme i medalje. Pobedničke ekipe po kategorijama dobile su diplome, medalje i pehare. Pehare prijateljstva dobili su izviđači BiH i Osijeka. Najbrojniji odred na akciji sa 23 člana je odred “Kolubara” iz Lazarevca, koji je takođe dobio pehar. Zvanični prelazni pehar akcije dobili su izviđači iz Bele Crkve.
Jubilarnu akciju “Kicini dani” organizovali su i uspešno vodili starešina Miodrag Reljić, načelnik Ivan Petrović i deset članova štaba.
Za uspomenu na ovu akciju poneli su svi učesnici, pored mnogih novih prijateljstava i zajednički snimak svih učesnika na košarkaškom igralištu na Starom gradu.

S.Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa